Ekonomija
STIŽE NOVA VEZA BOSNE I HERCEGOVINE I HRVATSKE: Poznat datum otvaranja
Prije 1 min0
Cijela porodica može da se najede!
Gastro
23. Okt. 2021 23. Okt. 2021
0
Sastojci:
1 pileće bijelo meso
200 ml neutralne pavlake za kuhanje
600 ml mlijeka
ulje
100-200 gr tvrdog sira
2 kašike mekog brašna
2 kašike parmezana (40 gr)
So
Biber
Suhi začin
Peršun po ukusu
400 gr testenine (školjke)
Priprema:
Piletini skinuti kožicu i odvojiti kost, a zatim isjeckati na sitne kockice. U jednoj šerpi ili tavu zagrijati ulje ( 50 ml ) pa spustiti meso, začiniti i propržiti dok ne ispari voda i lagano krene da se peče.
Izvaditi bijelo meso u veću posudu, a ulje koje je preostalo presuti u manju posudu u kojoj ćete kuhati sos. Ulje ne morate da prebacujete ako u istoj šerpi pravite sos, a u vatroslanoj pečete. Možete prebaciti u istu šerpu od prženja piletine koju ste koristili da na kraju sve zapečete.
Zagrijati ulje (oko 100 ml), dodati brašno i 2-3 minute pržiti uz stalno miješanje. Naliti zatim mlijeko i neutralnu pavlaku, dodati začine pa miješati dok se sos ne zgusne. Pred kraj umiješati, po želji parmezan, promiješati pa istresti sos preko piletine u većoj šerpi, piše Hayat.
Odmah zatim staviti lonac sa vodom, sačekati da provri.
Dodati so i tjesteninu u provrelu vodu pa kuhati 5 – 7 minuta, da thestenina ne nabubri potpuno, ali da je skoro kuhana.
Cjedijkom prebaciti tjesteninu u činiju gdje je piletina i sos. Nije potrebno da cijedite i perete tjesteninu, samo je prebacite lagano ocijedivši je. Narendati pola mjere tvrdog sira, malo posoliti pa sve izmiješati.
Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni ili to uraditi dok se tjestenina kuha.
Istresti sad sve zajedno, možete od plehova do keramičkih posuda, do vatrostalnih. Šta imate.
Narendati odgore ostatak sira, pa staviti 20 minuta do pola sata da se tjestenina zapeče.
Ekonomija
STIŽE NOVA VEZA BOSNE I HERCEGOVINE I HRVATSKE: Poznat datum otvaranja
Prije 1 min0
Ekonomija
NEVJEROVATAN PUT BH. FIRME: Počeli sa dvoje zaposlenih, danas grade stanove za radnike (VIDEO)
Prije 10 min0
Mini market
NASER I ĐOKA, DVA PORATNA DRUGA: Pogledajte kako se Orić i Ždrale opuštaju uz pjesmu "RAMO, RAMO, DRUŽE MOJ"! (VIDEO)
Prije 16 min0
Sport
POZNAT SUDIJA ZA MEČ AUSTRIJE I BIH: Evo ko će dijeliti pravdu
Prije 16 min0
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
Prije 13h0
Gastro
OVO ĆE BITI NAJSOČNIJI KOLAČ KOJI STE PROBALI POSLJEDNJIH DANA: Ali, trebate ga prvo napraviti i to bez brašna
15. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.