ENVER IMAMOVIĆ O OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE SMRTI POSLJEDNJE BOSANSKE KRALJICE: “To je krivotvorenje historije, Bosna u ovom dijelu Evrope ima poseban problem sa svojom identifikacijom..."

"...Kradu je sa svih strana. Kradu nam identitet i to su vrlo osjetljiva politička pitanja. A posebno edukativno. Djeca, studenti i dovoljno neupućeni, kada vide znamenje druge države, šta će zaključiti?"

  • Društvo

  • 26. Okt. 2021  26. Okt. 2021

  • 15

Jučer je obilježena godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače.

Način obilježavanja mladih HDZ BiH posebno je odjeknuo u medijima.

Oni su u Blagaju, koji je inače i rodno mjesto Katarine Kosače, ovaj datum obilježili njima svojstven način, sa gomilom grbova i obilježja hrvatskog naroda.

O tome je za Hayat govorio profesor Enver Imamović.

On je istakao da je način na koji je to izvedeno uzburkao mnoge duhove u Bosni i Hercegovini.

"Lijepo je da se obilježavaju historijski datumi, posebno kada je u pitanju srednji vijek, koji je posebno značajan za naš historiju. Međutim, mnogi koji istrčavaju sa određenim zaključcima i pripovijedanjem stoje u uskoj vezi sa ovim događajima. To je nepoznavanje dovoljno historije", kaže profesor Imamović.

Imamović dodaje da je sve pogrešno. Od načina na koji se to obilježilo. Pogrešni su svi atributi, zastave, grbovi i ono što je rečeno.

"Onaj ko nije dovoljno upućen u problematiku, mislit će da je zaista tako bilo, a nije. To je upravo iz tog razloga izazvalo takvu reakciju u BiH. Ono kako je prezentirano nema nikakve poveznice. Ona zapravo nije posljednja kraljica bosanska", pojašnjava on.

Pojasnio je da postoje tri pojma kraljice: kraljica vladarica, kraljica majka i kraljica supruga. Katarina je naime bila supruga kralja. Ona je bila kćerka Kosače. Udajom za kralja Tomaša je postala kraljica supruga. Postoji i mlađa kraljica, kraljica Mara, koja je bila žena posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića.

"Oni prezentiraju tako da je bila kraljica vladarica, i da je posljednja koja je bila u hijerarhiji, popisu članova dinastije Kotromanića. To je sve pogrešno. Što se tiče zastava, grbova i simbola, kako se može slaviti i posvetiti joj poštovanje na godišnjici smrti bosanske kraljice, a biti prisutni znamenja i grbovi druge države. Dobro je da se sjeća, ali ne na onakav način. Grb sa ljiljanima je obilježje države BiH, a dinastija je samo sinonim državnosti. U tom vremenu znalo se koja su državna obilježja", rekao je profesor Imamović.

Imamović ističe da je to skrnavljenje historije sa velikom opasnošću jer to će milioni ljudi gledati i dobiti pogrešne informacije.

"To je opasno, to je krivotvorenje historije. Posebno kada je u pitanju Bosna jer ona u odnosu na ostale zemlje u ovom dijelu Evrope ima poseban problem sa svojom identifikacijom. Kradu je sa svih strana. Kradu nam identitet i to su vrlo osjetljiva politička pitanja. A posebno edukativno. Djeca, studenti i dovoljno neupućeni, kada vide znamenje druge države, šta će zaključiti?

Postoji poveznica kraljice Katarine i Hrvata u BiH, pojašnjava on. Srpska histografija govori oduvijek da je Bosna bila srpska, da je naseljena Srbima i da je ovdje sve srpsko i da su svi vladari srpski.


Hrvatska histografija govori suprotno. Da je Bosna hrvatska zemlja, da je tamo hrvatsko pismo, da su bili Katolici i prešli na Islam. Sve je pogrešno.

"Nažalost, ono što sam sada rekao, nije to od jučer. To se poteže od konca 19. stoljeća i sve državne institucije od tada i pod kraljevinom Jugoslavije, i pod NDH i čak i Tito u Jugoslaviji, nastavio je sa takvim osvrtom 90-tih godina, što je dovelo do ovih događaja. Kada se vršio pokolj po BiH, četnički sa druge strane su govorili da će osvetiti Kosovo Turcima. Kakvi Turci? Ja sam Enver Imamović, mi smo Bosanci, Bošnjani. Mi smo autentični, stari evropski narod. Nas veže sa Turcima jedino vjera, a mi smo evropski narod", kaže on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...