PROFESORICA EDINA BEĆIREVIĆ: "Suprotstavljanje uticaju Rusije ključno za stabilnost Balkana, za Dodika nema povratka nazad..."

"...on se može samo primiriti i nastaviti sa razvaljivanjem BiH. Sankcije jesu rješenje, ali nisam sigurna da li će biti uvedene jer je teško predvidjeti ponašanje SAD i EU, njihova pozicija mi nije jasna."

  • Mini market

  • 04. Nov. 2021  

  • 0

"Iza nestabilnosti na Zapadnom Balkanu i kriza u državama regiona, koje žele u Evropsku uniju i NATO, stoje Srbija i Rusija, ocijenila je profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, Edina Bećirević.

Ključ izlaska iz pat pozicije je, navodi, zaustaviti realizaciju srpskog sveta i suprotstaviti se ruskom uticaju. Naglašava da Zapadni Balkan za euroatlantske integracije nema alternativu.

„Mislim da će Rusija gurnuti SAD i EU da formuliraju zajedničku strategiju za Zapadni Balkan. Možda je Zapadni Balkan šansa za jačanje liberalnih vrijednosti“, rekla je Bećirević.

Rusija, dodaje, radi sve da spriječi ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO i izlaza nema ako se SAD i EU ne suprostave uticaju zvaničnog Kremlja.

“Pogrešno vrijeme za reformu izbornog zakonodavstva”

Smatra da je pogrešno vrijeme za reformu izbornog zakonodavstva u BiH.

“Pogrešan je tajming jer je za ozbiljne diskusije i pregovore potrebna šira rasprava, i tolerantnija atmosfera, bez političkih pritisaka. Važno je da u rasprave i pregovore budu uključene i akademske zajednice, kao i nevladin sektor i građani”, navela je Bećirević.

Podsjeća da je poruka koju šalju međunarodni predstavnici prilično ultimativna, “da vrijeme ističe i da se izborni zakon mora mijenjati.”

“Građani BiH su u strahu od rata, a stav SAD i EU je da su legitimni predstavnici tri naroda u BiH samo SDA, HDZ i SNSD i jedini koji treba da se pitaju o izbornim zakonima”, saopštila je Bećirević.

Dodaje da je to pogrešna strategija, jer bi reforma koju oni predlažu, dovela do dalje etničke dezintegracije i bila uvertira za konačnu podjelu BiH.

Upozorava da nije moguće održati BiH i dati HDZ-u treći entitet.

“Posljednji izbori u Mostaru su pokazali da, ako se napravi podjela izbornih okruga u skladu sa zahtjevima nacionalnih stranaka, multinacionalne nemaju apsolutno nikakvu šansu da pobijede na izborima. Ako bi se napravio treći entitet ili reforma izbornog zakonodavstva po Čovićevoj mjeri, to znači da bi HDZ vladao narednih 50 godina. Monoetničke jedinice su garancija da vladajući etnonacionalisti imaju sve poluge vlasti na raspolaganju da u potpunosti mogu ugušiti politički pluralizam”, istakla je Bećirević.

Šokantno je, kako je kazala, da je to bila vizija Rusije.

“Dodik i Čović su za to imali podršku Rusije. SAD i EU kao da su popustili pod pritiskom Rusije ili pregovarači koji trenutno vode pregovore žele neke brze pobjede i to je vrlo razočaravajuće i zabrinajvajuće”, navodi Bećirević.

“Za Dodika nema povratka nazad”

Navodi da međunarodna zajednica ima dovoljno moći da se tome suprotstavi.

“Ne mogu da vjerujem da nakon kontinuiranog antiustavnog djelovanja, jasne prijetnje ratom, vrijeđanja evropskih i američkih zvaničnika, još računaju sa Dodikom kao ozbiljnim pregovaračem. Za Dodika nema povratka nazad, on se može samo primiriti i nastaviti sa razvaljivanjem BiH. Sankcije jesu rješenje, ali nisam sigurna da li će biti uvedene jer je teško predvidjeti ponašanje SAD i EU, njihova pozicija mi nije jasna”, rekla je Bećirević.

Za BiH je, kaže, prisutan nedostatak analitičkih kapaciteta za vanjsku politiku u državama koje imaju sopstvene probleme.

“U takvim situacijama lobistički centri igraju važnu ulogu. U slučaju BiH, lobi grupe Hrvatske i Srbije su veoma dobro prodale ideju legitimnog predstavljanja naroda u evropskim i američkim centrima. Ne mislim da je sve izgubljeno, to je borba koja je u toku, progresivne snage u BiH nijesu za potcijeniti. Imamo vrlo značajne centre moći na Zapadu koji su naklonjeni ideji multikulturalne, suverene BiH i oni rade na tome da se kriza prevaziđe u korist BiH“, navodi Bećirević.

Dodaje da je dogovor između Čovića i Dodika, koji slijedi ratnu politiku Tuđman – Milošević iz devedesetih vrlo očigledan i transparentan i traje dugo.

“Postoji i dogovor i između Vučića i Milanovića. Ti se dogovori uopšte ne kriju”, naglasila je Bećirević.

“Vučić faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu”

Vučić je, tvrdi, ohrabren time što ga SAD i EU tretiraju kao faktor stabilnosti.

“Svi su svjesni da je Vučić faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali mu dozvoljavaju da glumi faktor stabilnosti jer se nadaju da bi mogao da se uživi u tu ulogu. Čović, Dodik i Izetbegović smatraju da im je važno zadobiti njegovu naklonost. Međutim, jedini koji mogu imati koristi od toga su Dodik i Čović zbog toga što se, vizija secesije koju Dodik ima, uklapa u ideju srpskog sveta Vučića i zvanične Srbije, a Čović se nada da bi u tom slučaju i bosanski Hrvati dobili svoj, treći entitet”, navodi Bećirević.

Dodaje i da Milanović slijedi Tuđmanovu politiku i da se oglasio kao predsjednik Hrvata iz BiH.

“Hrvatska se suzdržava u retoričkom smislu, kada je u pitanju teritorijalni integritet BiH, međutim, značajan dio hrvatskog establišmenta nije odustao da, u skladu sa planom iz Karađorđeva, pripoji dio BiH. Hrvatska bi tražila svoj dio kolača”, rekla je Bećirević.

Smatra da je zajednička strategija EU i SAD neophodna i da će morati da formulišu zajednički odgovor na rusku agresivnu strategiju, jer NATO nema luksuz da odustane od Zapadnog Balkana.

“Kad je riječ o BiH, važno je da države Kvinte nametnu bilateralne sankcije Dodiku i da ih prošire na one koji ga podržavaju. To bi oslabilo njegovu, kao i poziciju Čovića, uticaj Srbije i Hrvatske“, zaključila je Bećirević za Gradski.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...