PETKOVIĆ SAM SEBI NE VJERUJE: „Christian Schmidt neće donijeti bilo kakvu tešku ni radikalnu odluku, a što se tiče prijenosa nadležnosti..."

Govoreći o ustavnom i zakonskom osnovu da Republika Srpska povuče saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Petković je naveo da su pravnici mišljenja da ta mogućnost postoji.

  • Politika

  • 08. Nov. 2021  

  • 7

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da visoki predstavnik Christian Schmidt neće donijeti bilo kakvu tešku ni radikalnu odluku, ističući da ranije nije imao legitimitet, a da je sada sporan i njegov legalitet.

"Postavlja se pitanje da li je on visoki predstavnik, što mi stalno tvrdimo da nije. To se pokazalo i sjednicom Savjeta bezbjednosti UN-a, gdje prvi put nije dozvoljeno da se iznese izvještaj o radu OHR-a", rekao je Petković.

Petković je izjavio da Republika Srpska posljednjih godinu dana ima odlične odnose sa Rusijom, a onda i sa Kinom.

"Da nije postojala ta diplomatska ofanziva, ali i saradnja Republike Srpske prema ove dvije svjetske sile, sigurno ne bismo dobili takvu zaštitu. Nismo je imali ranije, od rata do posljednjih nekoliko godina. Značajno je da smo svjesni da, osim Srbije, imamo iskrenu podršku Rusije i Kine, što nam daje drugačiju poziciju u međunarodnim odnosima", naglasio je Petković.

Petković je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka i diplomatska pobjeda Republike Srpske.

Govoreći o ustavnom i zakonskom osnovu da Republika Srpska povuče saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Petković je naveo da su pravnici mišljenja da ta mogućnost postoji.

Prema njegovim riječima, ustavi BiH i Republike Srpske govore koje su nadležnosti RS-a, a koje BiH.

"Nikada Sud BiH, Tužilaštvo BiH, ni VSTS nisu postali sastavni dio Ustava BiH. Stoga, smatramo da postoji ta mogućnost i da možemo o njoj otvoriti raspravu. Da li će Republika Srpska donijeti zakone o viskog sudskom i visokom tužilačkom savjetu Srpske, ostaje da se vidi", kazao je Petković za "EuroBlic".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...