ZIJAD BEĆIROVIĆ PORUČUJE: "Trupe NATO-a trebaju i kod Istočnog Sarajeva; Čović je kao ožalošćena djevojka"

"Vrlo lako se može desiti, u slučaju usložnjavanja situacije, da Sarajevo ponovo bude po opsadom. Ukoliko se bude ovako nastavilo, a nastavit će se, zahitjeva raspoređivanje trupa na te dvije tačke", kazao je Bećirović.

  • Politika

  • 17. Dec. 2021  17. Dec. 2021

  • 4

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović govorio je o političkoj krizi u BiH.

Komentarišući jedan od današnjih zaključaka Glavnog odbora SDA u kojem se pozivaju NATO i EUFOR da pojačaju snage u Brčkom, Bećirović je rekao da ništa manje od raspoređivanja trupa oko Brčkog nije važnije raspoređivanje trupa oko Istočnog Sarajeva.

"Vrlo lako se može desiti, u slučaju usložnjavanja situacije, da Sarajevo ponovo bude po opsadom. Ukoliko se bude ovako nastavilo, a nastavit će se, zahtijeva raspoređivanje trupa na te dvije tačke", kazao je Bećirović.

Kazao je da je puno priče o probosanskom jedinstvu, ali da su sve te probosanske stranke izabrale SNSD-ovog načelnika u Srebrenici odnosno gradonačelnika Mostara.

"One su na papiru u saopštenjima, ali kada gledamo ozbiljne političke akcije i djelovanje, ono nažalost, do ovog trenutka izostaje", dodao je za Hayat.

Mišljenja je da reforme izbornog zakonodavstva nisu trebale biti ni započete.

"Kada je upala onda nema operacije. Došlo je do takvih napetosti da nema ambijenta i uslova da se vrši promjena Izbornog zakona. Pogotovo jer se ide nakaradno, prvo je potrebno izvršiti Ustavne promjene pa onda donijeti moderan evropski zakon. Ne mogu reći da su međunarodni predstavnici korumpirani, ali ni da nisu. Tako da je to vrlo sumnjivo i hvala Bogu da je prekinuta ta agonija", kazao je Bećirović.

Danas je lider HDZ-a Dragan Čović kazao kako ćemo imati Izborni zakon u kojem će se definisati legitimno predstavljanje te da bez njega nema evropskog puta.

"Mašta može svašta. To je dio njegove mašte. On je kao ožalošćena djevojka, želi po svaku cijenu da se vrati u Predsjedništvo BiH. Ni ovoga puta mu neće uspjeti niti može biti donešen takav zakon. BiH ne može tako funkcionirati. I ako se bude donosio takav zakon on mora biti u skladu i uz pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, ona se dva puta sastaje, to su dugotrajni postupci, proces koji traje najmanje godinu kada je idealna situacija, a u BiH nije idealna", pojasnio je Bećirović.    

Smatra da nije moguć bojkot izbora naredne godine jer učešće u vlasti osigurava od procesuiranja.

"Sutra kad ne bi bili na vlasti, većina njih bi bila sudski procesuirana i završila tamo gdje zaista i zaslužuju, a to je u zatvoru. Oni neće sami sebe eliminsati", dodao je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...