STRUČNJACI OBJASNILI: Evo ko bi trebao piti hladnu, a ko toplu kafu i zašto

Postoji više načina da pripremite hladnu kafu.

  • Zdravlje

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 0

Istraživanje je pokazalo da ljudi godišnje popiju više od 400 milijardi šoljica kafe.

Ispijanje kafe nudi različite prednosti. Naučnici su naime otkrili da kafa podstiče osjećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.

Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalij, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja. Napitak je također izvor antioksidansa.

Ali da li ste se pitali koja je razlika između tople i hladne kafe?

Postoji više načina da pripremite hladnu kafu.

Hladni napitak pravi se sa hladnom vodom za nižu kiselost. Naime, hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sistem.

No, prema provedenoj studiji, vruća kafa ima više antioksidansa nego hladna kafa.

Vrijednost pH tople i hladne kafe skoro je isti i kreće se od 4.85 do 5.13, piše Faktor.

Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti topli napitak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...