MOSKVA VIŠE NE PRIJETI SAMO UKRAJINI: "Ovo s Finskom i Švedskom bi moglo imati ozbiljne vojne i političke posljedice..."

Politiku izbjegavanja bilo kakvih saveza, koju tradicionalno slijede Švedska i Finska, Moskva vidi kao važan faktor osiguranja stabilnosti u sjevernoj Europi, rekla je Zaharova.

  • Svijet

  • 26. Dec. 2021  

  • 2

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da bi mogući ulazak Švedske i Finske u NATO imao "ozbiljne" vojne i političke posljedice koje ne bi ostale bez odgovora Moskve.

- Uporna nastojanja NATO-a da uvuče ove dvije zemlje u orbitu svojih interesa i oportunističke politike nisu prošli nezapaženo od strane Rusije, rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva.

- Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske i Švedske u NATO imao ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale primjeren odgovor ruske strane, rekla je.

Politiku izbjegavanja bilo kakvih saveza, koju tradicionalno slijede Švedska i Finska, Moskva vidi kao važan faktor osiguranja stabilnosti u sjevernoj Europi, rekla je Zaharova.

NATO je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je nazvao, produbljivanja suradnje s Finskom i Švedskom, koje dijele vrijednosti bloka i pridonose njegovim operacijama.

Na summitu u junu, vojni savez predvođen SAD-om obećao je da će nastaviti jačati te veze 'kao podršku zajedničkoj sigurnosti, uključujući pripremu za upravljanje krizama, vježbe i razmjenu informacija i analiza'.

Isti stavovi ponovljeni su i tokom posjeta glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga Stockholmu i Helsinkiju krajem oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...