“SB” NA PRESSU: Autoput Sarajevo - Beograd i dalje na čekanju, nema saglasnosti oko trase, gradonačelnik Brčkog traži…(FOTO)

Vremenski okviri oko gradnje se više ne mogu navoditi, s obzirom na to da su sve uključeni entiteti i Distrikt Brčko.

  • Vijesti

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 2

U Sarajevu je održan sastanak domaćih zvaničnika i međunarodnih predstavnika na kojem se razgovaralo o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, na čiju inicijativu je i sazvan sastanak, kazao je da je bilo potrebe za ovim susretom.

"Trenutno je Brčko Distrikt dobio 5-6 varijanti autoputa, ali predstavnici vlasti se nisu usaglasili oko predložene varijante kao što je predviđeno planskom dokumentacijom. U trenutku razmatranja, u Brčkom nije postojala saglasnost. Danas je razgovarano o kontakt tačkama. Bilo je i prijedloga da se angažuju nezavisne kuće koje će to procijeniti", kazao je Mitrović te dodao da nisu samo kriteriji visina sredstava nego i eksproprijacija, naseljena mjesta.

Gradonačelnik Brčkog je predložio da se uradi revizija varijanti kroz Brčko Distrikt, dok će predstavnici RS-a i FBiH sagledati sva rješenja. U narednim danima bit će organizovan sastanak kako bi se dodatno razmotrile sve varijante koje će odgovarati entitetima i Distriktu, ali konačna odluka je na Brčkom, nakon čega je naredne stepenica finansiranje, koje je preuzela Turska.

No entiteti kasne sa prijedlozima trase, a Mitrović je kazao kako je usaglašena trasa od Brčkog prema Tuzli, dalje prema Zavidovićima do Žepča. To je ujedno, čini se i prijedlog FBiH, piše Oslobođenje.

Vremenski okviri oko gradnje se više ne mogu navoditi, s obzirom na to da su sve uključeni entiteti i Distrikt Brčko.

Inače, na današnjem sastanku su bili brojni sudionici. Međutim niko se nije htio obratiti medijima. Premijeri FBiH i RS-a Fadil Novalić i Radovan Višković su izostanak obraćanja pravdali ranije preuzetim obavezama i "otezanjem" sastanka u Parlamentu BiH.

Na sastanku su, bar je tako najavljeno, trebali biti i direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, direktor Autoputeva RS-a Dušan Topić, gradonačelnik Brčko Distrikta Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan i šef Ureda koordinatora u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavri

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...