NAJCRNJI SCENARIJ: Meta prijeti EU ukidanjem Facebooka i Instagrama, razlog je...

Američki mediji ovakvu mogućnost vide kao nevjerovatno sretnu okolnost za Evropljane, a neki od medija čak pozivaju da se isto dogodi i u SAD-u.

  • HiTec

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 2

Zakopana u Metinom opsežnom godišnjem izvještaju za američku Komisiju za vrijednosne papire (SEC), podnesenom u četvrtak, nalazi se iznenađujuće oštra rečenica koja prikazuje scenarij u kojem će kompanija Meta možda morati u potpunosti ukinuti Instagram i Facebook u Evropi.

Američki mediji ovakvu mogućnost vide kao nevjerovatno sretnu okolnost za Evropljane, a neki od medija čak pozivaju da se isto dogodi i u SAD-u.

Problem za Metu su evropski propisi o podacima koji sprečavaju prijenos podataka Evropljana na američke servere. U osnovi, Meta kaže da je mogućnost obrade korisničkih podataka između zemalja ključna za njegovo poslovanje, kako operativno tako i za ciljane oglase.

Evropski zakoni namijenjeni zaštiti privatnosti korisnika žele zadržati podatke korisnika u nadležnosti (i na teritoriju) EU. S obzirom na to da Meta nije uspjela postići nove sporazume o dijeljenju podataka, sad Evropskoj uniji prijete ukidanjem Facebooka i Instagrama.

Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa, stoji u Metinom saopćenju.

Meta ipak smatra da će moći postići nove sporazume 2022, ali ako to ne učine, ističu "vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga u Evropi, uključujući Facebook i Instagram".

Londonski finansijski list CityAM kontaktirao je Metu, kako bi otklonili bilo kakvu pogrešnu interpretaciju navedene oštre rečenice i dobili zanimljiv odgovor.

"Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje mnogih tisuća kompanija koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na te mehanizme za prijenos podataka na siguran i siguran način", rekao je Metin potpredsjednik za globalne odnose Nick Clegg za CityAm.

Mnoge se kompanije oslanjaju na Facebook i Instagram oglase kako bi se povezale s kupcima i prodale svoje proizvode. Zbog utjecaja koje bi uklanjanje platformi imalo na evropska poduzeća, scenarij bez ovih glavnih igrača društvenih medija vjerojatno je malo vjerovatan.

Zadatak godišnjeg izvještaja SEC-u je izložiti izazove i prilike u finansijskim izgledima kompanije, ali to je isto tako i prikladan način za slanje poruke.

Stoga se za evropske zakonodavce scenarij čini kao prijetnja. Pravo pitanje, međutim, glasi koliko ozbiljno Meta i misli to što su napisali u izvještaju SEC-u, piše Mashable.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...