KRŠ I LOM KOŠTAO DVA MILIONA EURA: Pogledajte kako se Rimčeva Nevera provela na crash testu…

Proces crash testova višemilionskih automobila popratili su i s portala CarWow te o svemu snimili video prilog.

  • Auto

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 0

Rimac Nevera dovršila je krajem januara seriju crash testova potrebnih za globalnu homologaciju. Proces je trajao četiri godine, u njemu je obavljeno ukupno 45 testova, a uništeno je devet cijelih vozila, vrijednih po 2 miliona eura. Povrh toga, provedene su hiljade digitalnih simulacija i mnogi drugi pasivni statički testovi, tj. sve što je potrebno kako bi kupci mogli svoje buduće električne hiperautomobile na legalan i siguran način voziti po cestama Evrope, SAD-a i ostatka svijeta.

Evropski su testovi bili završeni krajem prošle godine, a posljednji test za američko tržište odrađen je krajem januara, navode iz Rimac Automobila. On se sastojao u bočnom zabijanju Nevere u simulirani stup javne rasvjete – što je, zbog malenog prostora između udara i putnika, jedan od najzahtjevnijih testova za automobile uopće.

Nevera ga je položila s “odličnim”, na način da je struktura šasije apsorbirala i preusmjerila energiju oko putnika, a nakon testa čak su se i vrata s testirane strane mogla otvoriti. Tokom testa lutka za testiranje iskusila je lateralnu silu od čak 25g, ali su senzori pokazali da je utjecaj na nju bio unutar prihvatljivog raspona.

Proces crash testova višemilionskih automobila popratili su i s portala CarWow te o svemu snimili video prilog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...