EROL AVDOVIĆ ANALIZIRA: Oni koji nastave asistirati Dodiku i Čoviću pod krinkom da se mora postići neki dogovor ostat će saučesnici...

-Nisu dovoljne samo riječi osude Dodikove i Čovićeve politike pa onda opet po starom. Valja napraviti politički rez i vrijednosnu distancu u odnosu na ovu dvojicu i sve njihove saveznike ili će svi pod istu kapu historije. Njihovo kvazinacionalno djelovanje je politička lomača BiH, poručio je Avdović.

  • Mini market

  • 20. Feb. 2022  

  • 9

Bh. novinar Erol Avdović dugogodišnji je dopisnik iz Ujedinjenih naroda u New Yorku, odakle pokriva i politička zbivanja u SAD-u.

Erol Avdović često na Twitteru analizira političku situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu, a „Slobodna Bosna“ je izdvojila nekoliko njegovih reakcija na Twitteru vezanih za poruke koje stižu iz susjedne Hrvatske, kao i na odluke donesene na vanrednom zasijedanju HNS-a u Mostaru.

-Godinama se u Bosni borimo s opasnom paternalističkom dominacijom iz Srbije a sada i Milanovićeve Hrvatske. Rezultiralo je to agresijom i genocidom. Da su Evropska unija i SAD željele naučiti to umjesto da lupaju samo po korupciji razumjeli bi da Putina u napad na Ukrajinu tjera ista želja.

-Nisu dovoljne samo riječi osude Dodikove i Čovićeve politike pa onda opet po starom. Valja napraviti politički rez i vrijednosnu distancu u odnosu na ovu dvojicu i sve njihove saveznike ili će svi pod istu kapu historije. Njihovo kvazinacionalno djelovanje je politička lomača BiH.

-Dragan Čović i Milorad Dodik rastjeraše mnoge bh. Hrvate i bh. Srbe stvarajući nepodnošljiv ambijent za nastavak života u Bosni i Hercegovini. Bosanci koji im u tom nastave asistirati pod krinkom da se mora postići neki dogovor ostat će samo saučesnici ove podvale. Ne ide više tako.

-Međunarodna zajednica što je dakako efemerija za nešto što u biti ne postoji izuzev aktivnih i časnih pojedinaca i dobro postavljenih ali jadno birokratiziranih institucija - snosi podjednaku odgovornost za stalno urušavanje BiH. I to je korupcija. Nedjelovanje je krivično djelo.

-Ponašanje međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ostaje neodgovorno i to je poslije udruženih i strateški osmišljenih rušiteljskih akcija Dodika, Čovića i njihovih sponzora - dominatna ocjena (ne)djelovanju. Čast izuzetcima u Berlinu, Londonu i Washingtonu. Ali nedovoljno.

-Zamislite scenario ako stvari krenu po zlu oko Ukrajine pa EU i Amerikanci počnu na glas govoriti kako znaju sve šta Beograd sprema oko Bosne preko RS-a, ako Vučić ostane na vlasti. Neodgovorno. Scholz i Blinken da reaguju odmah. Sankcije svim rušiteljima BiH.

-Užasno dugo uključujući posljednjih nekoliko mjeseci EU ali nažalosti i repovi Bidenove administracije koji su bili prepušteni karijernim ambicijama pojedinaca od Palmera pa na dalje kasne oko BiH. I nisu je zaštitili kako su trebali i mogli da BiH ne postane ruski "ukrajinski poligon".

-I tako Dragan Čović osobno nastavlja da obespravljuje bh. Hrvate, da manipulira njihovim pomješanim osjećanjima i da im otuđuje pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ako ga Međunarodana zajednica u ovome nastavi čak i blago podržavati, ili mu se ne suprotstavi - onda su saučesnici u razgradnji BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...