UKOLIKO BEZUSPJEŠNO POKUŠAVATE SMRŠAVITI: Evo šta će se dogoditi vašem organizmu ako budete jeli samo jednom dnevno…

U slučajevima nestašice hrane, vaše tijelo uključuje svoj "način gladovanja".

  • Zdravlje

  • 07. Mar. 2022  07. Mar. 2022

  • 0

Jesti jednom u 24 sata zvuči kao nemoguća misija, ali mnogi ljudi to prakticiraju. OMAD (što znači “jedan obrok dnevno”) je oblik povremenog posta za koji se vjeruje da pomaže pri mršavljenju. Naravno, ne slijede svi ciljeve mršavljenja; neki samo žele biti zdraviji ili trošiti manje novca na hranu. Kojoj god skupini pripadate, otkrili smo neke stvari koje se događaju mnogim ljudima nakon što drastično promijene prehranu.

Reakcije vašeg tijela na ovu iznenadnu nestašicu hrane

Mogli biste se udebljati

U slučajevima nestašice hrane, vaše tijelo uključuje svoj “način gladovanja” i radi zalihe hrane koju konzumirate – na taj način ćete je imati za kasnije kada vam bude najpotrebnija. U osnovi usporava vaš metabolizam. Povrh svega, povećava se proizvodnja kortizola (hormona stresa), a to uzrokuje pohranjivanje masti.

Vaša razina šećera u krvi može postati nestabilna

Duga razdoblja bez jela obično dovode do nestabilne razine šećera u krvi. Hipoglikemija (izuzetno nizak šećer u krvi) često je uzrokovana postom, osobito ako imate dijabetes tipa 2. Kasnije možete patiti od napetosti mišića koja uzrokuje glavobolje.

Možda će vam nedostajati hranjivih tvari

Jedan obrok dnevno vam možda neće moći osigurati dovoljnu količinu vitamina. Kao rezultat toga, imate veći rizik od razvoja posljedica nedostatka vitamina. Na primjer, gubitak kose često je povezan s nedostatkom hranjivih tvari. U međuvremenu, bijele mrlje na noktima (leukonihija) obično su uzrokovane nedostatkom cinka i kalcija, piše Bright Side.

Vaš društveni život mogao bi se pogoršati

Ručkovi na poslu, porodična okupljanja i rođendani – svi ovi društveni događaji će vas zaobići jer ste ograničeni na samo jedan obrok. Kao posljedica toga, vaša porodica i prijatelji će vam propovijedati o ispravnoj prehrani i neizbježno dovoditi u pitanje vaš zdrav razum. Osim toga, bit ćete i razdražljiviji zbog gladi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...