ZOVU GA „TIHI UBICA“: Hipertenzija polako ubija, evo kako na prirodan način sniziti visok krvni pritisak…

Više od jedne trećine mladih u dobi od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije.

  • Zdravlje

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

Nedavno je istraživanje otkrilo da ova bolest može i u svom blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Konvencionalno rješenje za ovu sve rašireniju epidemiju je kontinuirano uzimanje lijekova za kontroliranje krvnoga pritiska kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti.

No postoji i alternativni način snižavanja pritiska.


Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju razine vašeg krvnog pritiska.

Iako se sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine te izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju.

Kada se jedu s ostalim orašastim voćem koje smanjuje krvni pritisak, kao što su orasi, bademi su jedan od najblagotvornijih proizvoda po kardiovaskularno zdravlje.


Ljuta paprika

Ljuta paprika je nedvojbeno jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Ova namirnica širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi te posljedično smanjuje krvni pritisak i pritisak krvi na stijenke arterija.

Promiješajte jednu ili dvije čajne kašikice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloa verom i dobit ćete moćan domaći lijek protiv hipertenzije.

Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u cijelome tijelu.

Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kada se uzima s crnim biberom koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često vode do visokog krvnog pritiska.

Kurkuma je, također, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...