DŽENAN ĐONLAGIĆ DIREKTNO: "Blokada izbornog procesa je krivično djelo, Schmidtova obaveza je da iskoristi bonske ovlasti"

On kaže kako je evidentno da na sceni imamo kršenje budžetske procedure.

  • Politika

  • 21. Apr. 2022  21. Apr. 2022

  • 0

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, komentarisao je jučerašnju sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj se uopšte nije razmatrao zahtjev CIK-a o odobravanju novca za finansiranje predstojećih Općih izbora.

On kaže kako je evidentno da na sceni imamo kršenje budžetske procedure.

"Ovo nije bojkot, to je vrlo važno razgraničiti. Politički bojkot izbora je nešto što je odluka političke stranke, međutim blokada izbornog procesa je krivično djelo. Evidentno je da mi imamo kršenje budžetske procedure u smislu ispunjavanja zakonskih rokova utvrđivanja nacrta budžeta", rekao je Đonlagić.

Najveću odgovornost, prema njegovom mišljenju, snosi Ministarstvo finansija BiH.

"Danas imamo kašnjenje i to je protuzakonito. Mi smo po zakonu već trebali imati usvojen budžet institucija za 2022. godinu. Odgovornost na resornom ministarstvu je već tu, s obzirom na to da su probijeni svi zakonski rokovi unutar budžetske procedure", kazao je on.

Smatra kako je obaveza visokog predstavnika u BiH da obezbjedi neometano održavanje izbora, što je test za funkcionisanje institucija.

"Mislim da je to obaveza Christiana Schmidta iskoristiti bonske ovlasti, upalio je motore nakon izvjesnog vremena. Održavanje izbora je jedan od najvažnijih testova funkcionisanja institucija, a visoki predstavnik ima obavezu da obezbjedi njihovu funkcionalnost", poručio je Đonlagić, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...