JAKŠIĆ O DOLASKU BLINKENOVE POMOĆNICE: "Cilj posjete Donfrid je da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama Rusiji"

"To što Putin poredi samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk sa Kosovom je na neki način sasvim očekivano. On je to radio i u vrijeme secesionizma Južne Osetije i Aphazije u Gruziji 2008. godine, a sve to vrijeme radi u Republici Srpskoj“, podsjeća Jakšić.

  • Regija

  • 28. Apr. 2022  28. Apr. 2022

  • 0

Ono oko čega se zvaničnici Srbije i SAD slažu jeste da treba nastaviti pregovore između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, ali nijedna strana u ovom trenutku nema povoda za optimizam jer je suštinski dijalog zamrznut, a stavovi su veoma udaljeni, kazao je za Gradsku RTV vanjskopolitički komentator Boško Jakšić komentarišući jučerašnju posjetu pomoćnice državnog sekretara SAD-a Karen Donfrid Beogradu.

“Zbog svega toga sam uvjeren da je važniji dio susreta bio posvećen ratu u Ukrajini i očekivanju Amerike da se Srbija još jasnije odredi, da se dodatno odmakne od Rusije, što znači pridruživanje zapadnim sankcijama. Ne vidim u tome neki poseban pritisak nego jednostavno sugestiju, a nagrada bi mogla da podrazumijeva američku energetsku pomoć kako bi Srbija smanjila svoju ogromnu zavisnost od ruskog gasa o čemu se razgovaralo, ali i podršku Washingtona bržoj integraciji u Evropsku uniju”, kazao je Jakšić.

Komentarišući navode ruskog predsjednika Vladimira Putina da Narodne republike Donjeck i Lugansk imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, Jakšić smatra da ova izjava nije važna u globalnoj igri ukrajinskog rata. Podsjeća i da ovo nije prvi put da Putin priziva Kosovo da bi branio svoju politiku koja, vidi se sada, uključuje i dvostruke standarde.

“Ali velike sile u svom genu imaju spremnost da lako krše međunarodno pravo kad god je to u njihovom interesu, tako da, to što Putin poredi samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk sa Kosovom je na neki način sasvim očekivano. On je to radio i u vrijeme secesionizma Južne Osetije i Aphazije u Gruziji 2008. godine, a sve to vrijeme radi u Republici Srpskoj“, podsjeća Jakšić.

Jedini nauk koji iz takvih situacija mogu da izvuku male zemlje je, smatra Jakšić, da se ne podmeću, da ne ulijeću u igre velikih koje se na kraju nekako dogovore, a zemlje sa kojima su eksperimentisale ostanu uništene.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...