PORUKA PREMIJERA NOVALIĆA: "Moje misli su uz Prijedor, da se više nikada i nikome ne ponove bijele trake i zločini"

"Posebno, 31. maja moje misli su uz roditelje 102 ubijene prijedorske djece koji se i dan - danas bore za izgradnju spomenika nedužnim mališanima", kaže Novalić.

  • Politika

  • 30. Maj 2022  31. Maj 2022

  • 4

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je u povodu Dana bijelih traka izrazio iskreno suosjećanje preživjelim Prijedorčanima, sa željom da se više nikada i nikome ne ponove bijele trake i zločini.

"Moje misli su uz Prijedor i drage Prijedorčane. Tri decenije je prošlo otkako su nedužni stanovnici nesrpske nacionalnosti bili primorani nositi bijele trake oko svojih ruku i stanove označiti bijelim zastavama", navodi se u objavi premijera Novalića.

Posebno, dodaje Novalić, 31. maja moje misli su uz roditelje 102 ubijene prijedorske djece koji se i dan -  danas bore za izgradnju spomenika nedužnim mališanima.

"Njegova izgradnja najmanje je što svaka civilizirana zajednica može učiniti za roditelje koji već 30 godina u tišini pate za svojom dječicom i bore se za barem osnovno - pravo na memorijal", ističe Novalić. 

Novalić je podsjetio da su bijele trake, masovni zločini, progoni, logori, ubistva 3.176 nedužna civila, od čega 102 djece, dokazani pred svim sudskim instancama od BiH do Haga.

"Krajnje je vrijeme da diskriminacija prestane. Da se više nikada i nikome ne ponovi, a žrtvama i preživjelima da se da pravo na dostojanstvo", poručio je premijer FBiH Novalić.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj, 1992. godine, kada je Krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...