SVE ĆE TO NAROD PO(P)ZLATITI: RS traži strane eksperte za izgubljeni spor sa Slovencima, cijena "sitnica"

Elektroprivreda RS je krajem maja pokrenula pregovarački postupak za nabavku međunarodnih ekspertskih pravnih usluga u postupku sa slovenačkom firmom, a u skladu sa zaključkom Vlade RS.

  • Ekonomija

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 0

Vlada Republike Srpske zadužila je Elektroprivredu RS da angažuje međunarodne pravne eksperte kako bi pokušala pronaći rješenje za izgubljeni spor „težak“ 90 miliona KM sa slovenačkom firmom Vijadukt, iako je riječ o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravo žalbe, piše Capital.ba.

Elektroprivreda RS je krajem maja pokrenula pregovarački postupak za nabavku međunarodnih ekspertskih pravnih usluga u postupku sa slovenačkom firmom, a u skladu sa zaključkom Vlade RS.

„Procijenjena vrijednost nabavke je 80.000 KM. Postupak je u toku“, kazali su u ERS za CAPITAL.

Podsjećamo, Republika Srpska, je zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, pred arbitražnim sudom u Vašingtonu izgubila spor od 90 miliona KM sa „Vijaduktom“, a pravni zastupnici slovenačkog preduzeća već su zatražili da Srpska taj dug isplati.

Međutim, iako je riječ je o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek i iako će svaki mjesec neplaćanja Srpsku koštati dodatnih pola miliona KM kamata, u Vladi RS se ne mire sa ovakvom presudom i pokušavaju naći način da se ona ospori.

U skladu sa tim donijela je i zajključak kojim je zadužila ERS da angažuje međunarodne pravne eksperte.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački Vijadukt, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi RS to odbili, smatrajući da je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo “Vijadukt” 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

Republiku Srpsku u ovom sporu je zastupala advokatska kancelarija “Karanović i Nikolić”, a “Vijadukt” kancelarija “Baroš” iz Banjaluke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...