"SLOBODNA BOSNA" SAZNAJE: Dušanka Majkić na bolovanju, primjena izmjenjenih zakona o PDV-u i javnim nabavkama na čekanju, Sredoje Nović sve zakuhao

Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH je u zajedničke komisije za usaglašavanje tekstova pomenutih zakona koji su usvojeni u različitim tekstovima imenovao svoju zamjenicu u Klubu Srba Dušanku Majkić koja je u momentu imenovanja već bila na bolovanju

  • Mini market

  • 17. Jun. 2022  17. Jun. 2022

  • 1

Iako su Predstavnički dom, a prije nekoliko dana i Dom naroda Parlamenta BiH usvojili prijedlog dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), kao i izmjena Zakona o javnim nabavkama na njihovu primjenu ćemo se načekati, saznaje „Slobodna Bosna“ iz dobro obaviještenih izvora iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako smo saznali, razlog zbog kojeg ćemo se načekati na primjenu ovih Zakona leži u jednom bizarnom detalju. Naime, Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH je u zajedničke komisije za usaglašavanje tekstova pomenutih zakona koji su usvojeni u različitim tekstovima imenovao svoju zamjenicu u Klubu Srba Dušanku Majkić koja je u momentu imenovanja već bila na bolovanju, pa je bilo logično da u skorije vrijeme neće moći učestvovati u radu komisija. To je bilo jasno Noviću, pogotovo zbog razloga koji je Majkićku poslao na bolovanje. Nezvanično smo saznali, a to smo pokušali provjeriti i kod Majkićke, da je, navodno, doživjela povrede ruku tako da je duži vremenski period neće biti na poslu. Na naš poziv Majkićka nije odgovorila, tako da potvrdu iz prve ruke nismo uspjeli dobiti.

„Postoji opravdana sumnja da je Nović kalkulisao s Dušankom Majkić namjerno je ubacivši u zajedničke komisije Parlamentarne skupštine kako do primjene ovih zakona ne bi bilo ništa mjesec ili dva. Ovo je Nović svjesno uradio jer je znao i prije odluke o imenovanju Dušanke Majkić da je ona na bolovanju“, rekao nam je naš izvor.

Ovaj problem na stol je postavio drugi problem, a to je nepostojanje elektronskog potpisa koje bi ovakve događaje rješavao efikasno. Ovaj propis je navodno u parlamentarnoj proceduri.

Sjednice zajedničkih komisija se mogu održati i bez Majkićke, ali s političkog stanovišta najvjerovatnija je opcija da je ovim SNSD želio dobiti na vremenu kako bi se više od milijardu KM prikupljenih od PDV-a prelilo na entitetske budžete i neselektivno podijelilo uoči izbora.

„To je osnovni razlog. Građanima  će ova vlast  poslati poruku „jesmo za smanjenje PDV-a“, ali kada će to biti, ne znamo“, rekao nam je izvor.

U svakom slučaju gospođi Majkić želimo brz oporavak, o čemu god da se radilo.

(D.O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...