NAKON RADOVANA - POTOP: Republika Srpska se ponovo zadužila, prodala obveznice po kamati od čak...

Ukupna vrijednost pristiglih ponuda za obveznice s rokom dospjeća pet godina bila je 51.584.240,00 KM, a ukupna vrijednost prihvaćenih ponuda 39.120.000,00 KM.

  • Ekonomija

  • 22. Jul. 2022  

  • 0

Republika Srpska se ponovo zadužila. Ovoga puta za 39,12 miliona KM prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi po efektivnoj kamatnoj stopi od 4,50 posto.

Postignuta cijena veća je nego na ranijim aukcijama (primjerice 3,6 posto za 7-godišnje obveznice sredinom juna) kao posljedica promjene monetarne politike Evropske centralne banke i rasta referentne kamatne stope usljed čega rastu troškovi zaduživanja na tržištu, kao i zahtijevani prinosi na obveznice.

Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je na aukciji svih 40.000 ponuđenih obveznica nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici, javlja Indikator.ba.


Ukupna vrijednost pristiglih ponuda za obveznice s rokom dospjeća pet godina bila je 51.584.240,00 KM, a ukupna vrijednost prihvaćenih ponuda 39.120.000,00 KM.

Kuponska kamata iznosi 4,00 posto godišnje.

Zbog poskupljenja zaduživanja, Republika Srpska je prije četiri dana izmijenila odluku o dugoročnom zaduživanju kojom je kamatu po kojoj može dugoročno da se zaduži na domaćem finansijskom tržištu u ovoj godini povećala sa četiri na šest posto, dok je za emisiju obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima granicu za kamatu podigla sa pet na devet posto.

Poskupljenje zaduživanja osjetila je i Federacija BiH gdje je u posljednje dvije aukcije u ovom mjesecu bila veća kamatna stopa nego na ranijim aukcijama.


Tako je, primjerice, obveznice s rokom dospjeća 10 godina Federacija 21. juna prodala po kamatnoj stopi od 1,587 posto, a već 5. jula zaduženje sedmogodišnjim obveznicama bilo je po kamati od 3,48 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...