SEKSISTIČKI ISTUP NA SKUPŠTINI KS, OGLASIO SE I FORTO: Dževadu Poturku zasmetala haljina u kojoj je došla ministrica Aleksandra Nikolić

Povod svega je neumjesan komentar Dževada Poturka (SBB) o haljini u kojoj je na sjednicu došla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade sarajevskog kantona.

  • Vijesti

  • 27. Jul. 2022  

  • 4

Nastavak današnje 54. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo donio je žestoku raspravu među zastupnicima.

Povod svega je neumjesan komentar Dževada Poturka (SBB) o haljini u kojoj je na sjednicu došla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade sarajevskog kantona.

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija, od predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Okerića, tražila je da reaguje i spriječi takve komentare.

"Ja bih kao žena od vas tražila lično da uvedete red, odnosno da se ne dozvoli seksistički istup zastupnika Poturka koji je upravo ministrici dao vrlo porgdno mišljenje i tumačenje njenog načina oblačenja", kazala je članica Naše stranke koja se i zapitala je li ovo način djelovanja u Skupštini KS.

Okerić je potom dao riječ samom Dževadu Poturku, koji je kazao da "niti u jednoj riječi nije izgovorio nešto pogrdno", nego da je "samo rekao da nije prikladno obučena gospođa, da dođe u prozirnoj haljini...", nakon čega mu je Okerić oduzeo riječ isključivanjem mikrofona.

Nakon toga ga je upozorio da ne oštećuje skupštinski inventar.

"Kući kada dođete, lupajte po svom stanu. To je neprimjereno. Ovo su sredstva građana KS. Otvorite prozor i izbacite svoj mobitel kroz prozor", poručio je Okerić članu SBB-a.

Nakon toga, konačno je riječ dobila i ministrica Nikolić.

"Da sam premijer, da sam neki zastupnik muškog roda roda, sigurno se niko od vas nikad ne bi tako obratio. Ne znam da li ste se ohrabrili time što sam žensko i zastupam Vladu ili što je moje prezime Nikolić ili nečim četvrtim", izjavila je ministrica koja je potom od Poturka tražila da joj se izvini.

"Ne, ja nisam pogrešno protumačila. Vi ste rekli kako ja izgledam. Po osnovu mog izgleda ste govorili o meni. Ja o vama nisam govorila", dodala je Nikolić nakon čega je predsjedavajući Okerić stavio "tačku na i" kada je u pitanju ova tema.

Poturkov neumjesni komentar na Twitteru osudio je i kantonalni premijer Edin Forto koji je istakao kako je ovo primjer čistog seksizma i "odraz Poturkove nekulture".

Radiosarajevo.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...