VELIKO OTKRIĆE NJEMAČKIH STRUČNJAKA: Otkriven gen koji smanjuje rizik od smrti od bolesti COVID-19…

Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

  • Zdravlje

  • 03. Avg. 2022  

  • 0

Studija je pratila 1570 pacijenata kojima je koronavirus dijagnosticiran između 11. marta 2020. i 30. juna 2021., objavili su znanstvenici njemačkog sveučilišta.

Trinaest posto ili 205 sudionika studije imalo je tek blagi oblik bolesti, 760 ili 48 posto ih je hospitalizirano, a 292 ili 19 posto ih je završilo na odjelu intenzivne skrbi.

Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerovatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima oko 10 posto stanovništva Europe.

GNB3 je gen koji dekodira takozvane G-proteine, važne za odvijanje niza procesa u tijelu.

Studija je pokazala i da gen GNB3 uzrokuje aktivaciju imunosnih stanica, rekla je za dpa jedna od autorica studije Birte Möhlendick.

Ova brža imunološka reakcija može objasniti zašto je rizik od smrti u tolikoj mjeri manji za skupinu ljudi koja nosi ovaj gen, pojasnila je Möhlendick.

Studijom je potvrđena pretpostavka po kojoj mlađa životna dob i izostanak kroničnih zdravstvenih problema, poput primjerice dijabetesa, znatno povećavaju izglede da pojedinac preživi infekciju Covidom-19.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Frontiers in Genetics, nije praćeno ponašanje nove varijante koronavirusa - omikrona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...