NOVI SKANDAL TRESE CRNU GORU: Policajci dozvolili ženi da prođe do kuće, gdje je čekao ubica i odmah je likvidirao!?

Ogroman dio javnosti smatra da je policijska priča konstruisana, da je lažna i da nije zasnovana na činjenicama.

  • Regija

  • 15. Avg. 2022  

  • 0

Jedna od žrtava sumanutog ubice Vuka Borilovića (34), koji je u petak popodne, 12. aUgusta, u naselju Medovina na Cetinju, upadao u kuće komšija i pucao u svakoga koga bi zatekao, ubijena je pošto joj je policija dozvolila da prođe blokadu i tako se nađe na meti pomahnitalog komšije. 

Tako svjedoče očevici tragedije u kojoj je ubijeno 10, među kojima i dvoje djece, i ranjeno šest osoba, a potom je likvidiran i ubica.

– Kad je policija već bila na kritičnoj lokaciji i navodno je obezbijedila, kako nam to uporno tvrdi šef cetinjske policije Dalibor Šaban, jedan od očevidaca je vidio da jedna ženska osoba, sa kesama u rukama, nesmetano ide ka svojoj kući u Medovini. Policijski službenici je nijesu zaustavili, nijesu joj ograničili dalje kretanje, niti je upozorili i tako je došla u zonu dejstva oružja Borilovića. On je pucao u njenom pravcu i ubio je – prenio je Pobjedi svjedočenje ovog očevica Cetinjanin Aleksandar Saša Zeković, inače koordinator Građanske inicijative „21. maj“.

Primjera neadekvatnog obezbjeđenja kritične lokacije, dodaje on, ima još i o tome će, kako je najavio, građani/očevici govoriti.

– Uprava policije intenzivno pokušava da demantuje gotovo svaki navod o njenim propustima na Cetinju pri čemu ne pruža nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Filip Adžić i Zoran Brđanin, za sada, nijesu reagovali u odnosu na neoborive tvrdnje građanina, koji je i očevidac događaja, a koji je pozvao policiju čak četiri puta kako bi ukazao što se dešava na kritičnoj lokaciji – dodao je sagovornik Pobjede.

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova da „pažljivo presluša pozive sa registrofona Dežurne službe policije i komunikaciju sa radio veze koju su starješine CB Podgorica ostvarili sa policijskim službenicima na kritičnoj lokaciji“.

Zeković, koji ima više od dvadeset godina iskustva u praćenju i nadzoru rada bezbjednosno-obavještajne zajednice, još jednom je apelovao na građane iz okolnih kuća, koji su očevici, da se jave tužilaštvu i javnosti i saopšte što su vidjeli.

– Molim ih u ime cijele javnosti, da se ne drže po strani, niti plaše. Interes je javnosti u pitanju i njihovo svjedočenje može pomoći da se unaprijedi sigurnost svih građana Crne Gore i da oni dobiju pouzdanu i profesionalnu policiju – naglasio je Zeković.

UZALUDNI POZIVI NA 122

I Anteni M juče se javio svjedok tragedije na Cetinju i predao im listing telefonskih poziva koji potvrđuje da je on, u petak, 12. avgusta, policiju obavijestio u 15 sati i 22 minuta o pucnjavi.

Kako je prenio ovaj medij, Cetinjanin je policiji jasno saopštio da se u neposrednoj blizini njegove kuće čuje pucnjava. Taj razgovor sa dežurnim operaterom na 122 trajao je 26 sekundi.

U 15.25 opet je zvao dežurnu službu i taj razgovor trajao je 16 sekundi. U tom razgovoru im je nedvosmisleno saopštio da je u toku zločin.

Telefonski listing, kako piše Antena M, demantuje tvrdnje policije da je prvi poziv kojim su alarmirani stigao u 15 sati i 30 minuta, a da je patrola policije bila na mjestu događaja tri minuta poslije toga.

Sagovornik Antene M kaže da su se na mjestu događaja prvo pojavila samo dvojica policajaca.

– Svjestan da je bio u šoku zbog svega što se dešavalo, ostavlja mogućnost da je neke detalje možda pogrešno razumio ili da mu je sjećanje na red dešavanja nepouzdano. Međutim, vrijeme njegovih poziva policiji je nesumnjivo i zabilježeno je na telefonu – prenosi ovaj portal.

Policiju je, kako navode, zvao još dva puta - u 15.46 i 15.49. Prvi poziv trajao je 11 sekundi, drugi 29 sekundi. Poziv u 15.49 uputio je u momentu kada je Vuk Borilović ušao u kuću u neposrednoj blizini one u kojoj živi sagovornik Antene M. Gledao je kretanje ubice sa najviše 20-ak metara i nije primijetio ništa što bi ukazivalo da je u tom trenutku bio ranjen.

Ovo svjedočenje demantuje opis dešavanja koji je javnosti predstavila policija.

Sagovornik Antene M kazao je da ni na koji način ne dovodi u pitanje požrtvovanost i hrabrost policajaca koji su učestvovali u akciji. Naprotiv, kako je rekao, za njihovo držanje ima samo riječi pohvale. Da se oglasi posredstvom Antene M natjerale su ga reakcije rukovodilaca Uprave policije.

Ovaj medij juče je prenio i tvrdnje njihovih izvora kako je jedan od ranjenih uspio da se spasi bježeći upravo policajcima stacioniranim nedaleko od mjesta događaja - kod Cetinjskog manastira.

– Navodno, na njegov poziv da intervenišu, jer čovjek ubija ljude u neposrednoj blizini, dobio je odgovor da oni ne smiju napuštiti svoju poziciju bez naređenja – prenijela je Antena M.

RAZLIČITE SATNICE 

Nekoliko sati pošto je objavljeno svjedočenje očevica i njegove tvrdnje da je čak četiri puta tog kobnog dana pozivao policiju, preko Javnog servisa pokušao je da ga demantuje načelnik podgoričke kriminalističke policije Zoran Bašanović koji je kazao kako nije tačno da je na broj 112 upućen poziv u petak u 15.22 sata.

– Mi smo ušli u provjeru tih navoda. Provjereno je i netačno je da je u 15:22 pozivana Uprava policije. Poziv u 15:22 nije registrovan na broju 122 – rekao je on.

Bašanović je kazao i kako je Protivteroristička jedinica policije obaviještena u „15 i 30 i nešto“.

– PTJ je u rekordnom roku stigla na Cetinje, imajući u vidu da su morali da uzmu opremu, da nijesu bili na poslu, pa i koliko vremena treba da bi stigli do Cetinja – ispričao je on.

Rekao je i kako je policija o događajima na Cetinju javnosti saopštila „ono što je istina i što je utvrđeno“.

– Narod je prije toga znao šta se desilo – riječi su Bašanovića, koji nije objasnio što znači ova rečenica.

Reagujući na Bašanovićeve tvrdnje uredništvo Antene M pozvalo je tužilaštvo da provjeri je li istina to što su oni objavili ili ono što priča policijski funkcioner i da o tome obavijesti javnost.

– Takođe, javno pitamo tužilaštvo da li se informacije i dokazi koje je objavila Antena M već nalaze u cetinjskom osnovnom tužilaštvu – saopštili su oni.

Poručili su da u potpunosti vjerujući svjedočenju svog izvora, koji je kao očevidac i dao izjavu tim povodom, tužilaštvu ostavljaju da utvrdi što je istina.

– A načelniku Bašanoviću i onima koje zastupa pred javnošću Crne Gore sugerišemo da ima više poštovanja ne samo prema činjenicama, nego i prema inteligenciji onih kojima se obraćao – poručili su iz Antene M.

POLICIJSKO SAOPŠTENJE 

Kasno sinoć saopštenjem se oglasila i Uprava policije optužujući medije da uprkos njihovom apelu „da se ova tragična situacija ne zloupotrebljava kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst“ oni to čine.

Ponovili su „da su od prijavljivanja Dežurnoj službi Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, dana 12. avgusta 2022. godine, od strane više građana, da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina, policijski službenici hitno reagovali“.

– Prema policijskim izvještajima, oni su za tri minuta bili na licu mjesta – piše u saopštenju.

Ističu kako su notirali navode, „koji su se pojavili u pojedinim medijima, da je policiji prvi poziv bio upućen u 15.22, a što, za sada, ne dokazuje policijski registrofon“.

- Ipak, biće preduzete dodatne provjere poziva i usklađenosti registratora vremena na registrofonu i uređaja sa kojih su građani pozivali, kao i dalje provjere listinga, uz napomenu da je svaki razgovor snimljen i da su njeni službenici odmah upućeni na teren. Shodno tome, aktivnosti policije na terenu su trajale od oko 15.33 do oko 16.15, kada je pronađeno beživotno tijelo izvršioca, dok je V. B. sa upotrebom vatrenog oružja prestao oko 15.50 časova – istakli su u saopštenju.

U javnosti je, pišu oni dalje, „tokom ova dva dana bilo puno spekulacija oko toga ko je rukovodio akcijom na Cetinju“.

- Djelovanje policije se odnosilo na iznenadni događaj prilikom kojeg policija postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima radi sprečavanja daljeg vršenja krivičnog djela i blokiranja dijela područja radi zaštite građana. To znači da je, shodno navedenim procedurama, ovim hitinim aktivnostima rukovodio dežurni starješiina koji je tom prilikom bio u smjeni – saopštili su iz Uprave policije.

Policajci koji su prvi stigli na mjesto događaja, kako navode, „nijesu čekali ničije odobrenje za upotrebu sredstva prinude – vatrenog oružja“.

– Vatreno oružje je upotrijebljeno odmah nakon što su se stekli uslovi za njegovu upotrebu. Prije upotrebe vatrenog oružja, policijski službenici moraju biti upoznati sa okolnostima koje ukazuju da se oružje može upotrijebiti, tj. samo ako je to neophodno da bi zaštitili svoj život ili život drugih lica, a ne ugrožavajući živote i drugih lica koja treba da zaštite istom prilikom – piše u saopštenju.

Naveli su i da je „u smjeni u OB Cetinje, u trenutku prijave upotrebe vatrenog oružja u gradu bilo angažovano 12 službenika policije, dok je naknadno angažovano još 10 policijskih službenika“. Saopštavaju i kako su odmah „nakon saznanja za događaj, angažovane i upućene dodatne policijske snage i operativni sastav iz CB Podgorica i CB Budva“.

Prvi put od 12. augusta pominje se uloga načelnika CB Podgorica Gorana Jokića. 

– Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić obaviješten je u 15.38 i odmah je krenuo u pravcu Cetinja, a u narednih desetak minuta otpočeta je i završena procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice – PTJ. Pripadnici ove jedinice su došli na lice mjesta neposredno nakon što je počinilac V. B. (34) lišen života. Kada se sagleda relacija od početne tačke iz Podgorice do lica mjesta na Cetinju, kao i vrijeme potrebno za pripremu taktičke jedinice, PTJ je u kratkom roku bila na licu mjesta – pravdaju se iz Uprave policije.

U saopštenju se, međutim, ne precizira kada je PTJ stvarno stigla na Cetinje, pa ostaje da se nagađa satnica. No, ako je Jokić bio obaviješten u 15:38, a protivteroristička jedinica krenula na zadatak iz Podgorice ,,u narednih desetak minuta“, logično je zaključiti da PTJ na Cetinju nije mogla biti prije 16:15, odnosno petnaestak minuta nakon što je Borilović bio likvidiran.

Osim toga, u saopštenju UP se ponovo bave objašnjavanjem satnica koje su već pominjali u ranijim zvaničnim objavama, ali ih ne upoređuju sa već datim kontradiktornim satnicama načelnika OB Cetinje Dalibora Šabana, načelnika Odsjeka za suzbijanje kriminaliteta Aleksandra Boškovića i načelnika kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica Zorana Bašanovića tokom gostovanja u TV emisijama.  

Saopštavaju i kako „ni Uprava policije u zvaničnim saopštenjima, niti službenici koji su govorili u više TV emisija, nisu tvrdili da je osumnjičeni počeo da puca u 15.23 i da je do 15.30 završio ovaj zločin“.

Već u sljedećoj rečenici, međutim, navode kako „do sada sprovedene izviđajne radnje upućuju na sumnju da je V. B. oko 15.23 počeo sa upotrebom vatrenog oružja, te da je policija na lice mjesta izašla u 15.33 kada je on otvorio vatru i na službenike policije u naselju Medovina, gdje je bilo i građana koji su odbijali da se udalje sa lica mjesta, a da je upotreba vatrenog oružja od strane V. B. prestala oko 15.50“.

Ponovili su da je policija prema Boriloviću ispalila oko 20 projektila, „kao i da su uporedo sa djelovanjem u pravcu savladavanja izvršioca bili angažovani na zaštiti drugih građana, o čemu su neki od tih građana već svjedočili u medijima“.

Opet su naglasili da dosadašnja istraga ukazuje „da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V. B. i tom prilikom ga teško ranio“.

– Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V. B, shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku, odnosno od oko 15.50 časova, više nije bilo upotrebe oružja od strane V. B – piše u saopštenju.

Kažu i da „Uprava policije nikad nije saopštila da je za izvršenje krivičnog djela korišćen karabin, pa su stoga neutemeljeni i navodi koji proističu iz takve osnove u dijelu procjene efekata upotrebe tog oružja“.

Saopštili su i da se i dalje utvrđuje da li je Borilovića ubila policija ili je ubijen naknadnim ispaljivanjem projektila „na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina“.

Ni sinoćnje kasno obraćanje Uprave policije javnosti nije pružilo jasne odgovore na brojna pitanja o postupanju policijskih službenika 12. avgusta na Cetinju, niti je ni djelimično rasvijetlilo slijed događaja nezapamćene tragedije u Crnoj Gori, već je opet unijelo konfuziju i potkrijepilo sumnje u istinitost njihove verzije okolnosti i činjenica koje su pratile brutalni zločin.

Uprava policije opet nije objasnila što se, prema njihovoj verziji, događalo od 15.33 do 15.50 kada je utihnula pucnjava. Nijesu saopštili javnosti je li Borilović u tih 17 minuta ubio nekoga, niti što su policajci radili za to vrijeme…

Na osnovu svjedočenja očevidaca u tom vremenskom intervalu ubijena je makar jedna osoba – žena koja se sa kesama u rukama vraćala iz prodavnice i koju je policija puštila da prođe do kuće…

Ogroman dio javnosti smatra da je policijska priča konstruisana, da je lažna i da nije zasnovana na činjenicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...