EROL AVDOVIĆ PORUČIO: "BiH bi trebala biti sidro liberalne Evrope, Bosanci se ne mogu tretirati kao pijuni..."

(...) u nekoj novoj raspodjeli geostrateških interesa na Balkanu."

  • Mini market

  • 29. Avg. 2022  29. Avg. 2022

  • 1

Kao Amerikanac, Evropljanin i bosanski musliman želim braniti i učiniti sve da se u Bosni i Hercegovini uspostave principi i standardi zapadne liberalne demokratije. To je, nalazim više od običnog sentimenta, već jasno opredjeljenje građana Bosne i Hercegovine, poručio je na društvenim mrežama novinar Erol Avdović.

"Zato je važno kako se Evropa - EU - odnosi prema nama - bosanskim muslimanima. Jer, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sidro te liberalne i demokratski mirno ukotvljene Evrope. To bi trebao biti i američki stav. A ne da nam se prigovara "bošnjački demografski oportunizam". Bosanci se ne smiju, samo zato što su većinom autohtoni evropski muslimani, a s njima i svi ostali, jer bosansko društvo, bez obzira na države koje su se ovdje mijenjale postoji preko 800 godina, od Kulina bana do naših dana - stavljati pod sumnju samo zbog svoje konfesije", poručuje Avdović.

Dodaje da bi to bila najgora i krajnje neprihvatljiva diskriminacija, koju Bosna i Hercegovina nikad iznutra nije prihvatala.

"Niti se Bosanci mogu tretirati kao pijuni u nekoj novoj raspodjeli geostrateških interesa na Balkanu, po kojim se jedni trebaju okretati protiv drugih. To je prozirno i već svima jasno. Neproduktivno i opasno je praviti neprincipijelne koalicije. Da ponovim, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sidro ujedinjene, mirne i demokratske Evrope. Takva Evropa je i proklamovani ideal Amerike. Ništa manje. Ništa više. SAD i BiH.  Skupa naprijed", zaključio je Avdović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...