OD ALUMINIJA KABIRIJU UZ BLAGOSLOV VLADE FBiH: Amir Gross Kabiri na preprodaji anoda iz mostarskog Aluminija zaradio milione KM, krivične prijave se kisele u Tužilaštvu HNK!

Topić je o svojim saznanjima koja idu u pravcu optužbi za teške prevare i vrlo ozbiljan kriminal obavijestio Vladu FBiH, ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, a kako saznaje "Slobodna Bosna" podneseno je i nekoliko krivičnih prijava koje se već godinu kisele u ladicama Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  • Mini market

  • 30. Avg. 2022  30. Avg. 2022

  • 7

Predsjednik Udruge malih dioničara Aluminija (DIAL) Zlatko Topić već dvije godine upozorava Vladu FBiH na ponašanje izraelskog poduzetnika Amira Grossa Kabirija koji od 2020. godine drma mostarskim Aluminijem nakon što je u aprilu te godine potpisan ugovor o zakupu na 30 godina s mogućnošću kupovine mostarskog Aluminija. s Aluminij Industries, podružnicom konzorcija MT Abraham Grupe - China Machinery Engineering Corporation (CMEC) - China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) koja je pod sankcijama Svjetske banke od 2018. zbog prevare u postupku energetske učinkovitosti projekta u provinciji Shandong u Kini.

Topić je o svojim saznanjima koja idu u pravcu optužbi za teške prevare i vrlo ozbiljan kriminal obavijestio Vladu FBiH, ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, a kako saznaje "Slobodna Bosna" podneseno je i nekoliko krivičnih prijava koje se već godinu kisele u ladicama Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

IZ MOSKVE NARUČIO BROD

„Amir Gross Kabiri bio je poznat kao netko tko se bavi galerijama i slikama, ali ono što je važno reći za njega je da je 24. veljače nakon što su zaratili Rusija i Ukrajina otišao u Moskvu i tamo je bio 15 dana. Tada je iz Moskve "naručio" brod "Darina" koji je u Luku Ploče došao po anode koje je Kabiri kupio u Aluminiju po desetorostruko nižoj cijeni od one koju je platio Aluminij! Dakle, ovaj Nadzorni odbor je Kabiriju prodao 4.180 tona gotovih, pečenih anoda koje su bile spremne za elektrolizu i to za 72 dolara po toni, a Aluminij su koštale 700 dolara po toni, a sada bi po novim cijenama koštalo skoro 1.000 dolara po tonii! Kome je te anode dalje prodao ja ne znam. Prije nego su anode otišle iz Mostara o tome smo obavijestili SIPA-u, tužiteljstva i Vladu FBiH. Nitko nam nije vjerovao. Onda smo ponovo pisali SIPA BiH o tome da su anode spremne za prodaju i da to treba zaustaviti. Ništa nisu poduzeli. SIPA nam je odgovorila da to nije njihova nadležnost, nego Federalne uprave policije (FUP), a mi njima kažemo da smo svima, pa i FUP-u, pisali, a evo sada i vama. Poslije toga anode odlaze u Luku Ploče i mi opet upozoravamo da se ne dozvoli njihov transport izvan Luke. Međutim, dolazi ruski brod i odvozi anode u Anconu (Italija)“, kaže Topić za "Slobodnu Bosnu".

Naš sagovornik govori da je Amir Gross Kabiri u mostarski Aluminij ušao s temeljnim kapitalom od 5.000 KM, koliko je koštalo osnivanje poduzeća Aluminies Industries s kojim je ušao u mostarsku kompaniju nakon što je potpisao ugovor s Aluminijem koji je dakako odobrila Vlada FBiH.  

"Pitali smo nadležne zašto mu nisu provjerili bonitete. Kabiri je poslije firmu Aluminies Industries prebacio na neku firmu u Panami. I tada smo rekli da bi ovo moglo biti čisto pranje novca. Potom smo institucije zamolili da provjere kome Kabiri u BiH iz Paname šalju novac“, ističe Topić.

PISMA BEZ ODGOVORA

Udruga DIAL na čelu s Topićem se u početku obraćala Federalnom tužiteljstvu smatrajući da je to prava adresa s obzirom na to da se sumnja da je Kabiri prije svih obmanuo federalnog premijera Fadila Novalića i resornog ministra Nermina Džindića koji su aminovali Upravu, odnosno Nadzorni odbor Aluminija. Nakon što je Federalno tužiteljstvo lopticu prebacilo na Tužiteljstvo HNK-a ono se ovog slučaja pokušalo riješiti prebacujući ga Tužiteljstvu BiH, na šta im je stigao odgovor da će se ovim ipak baviti Tužiteljstvo HNK. No, ni tu nije kraj prebacivanja loptice, pa je svaka dopuna krivičnih prijava, kako smo saznali, odlazila različitim tužiteljima u HNK-a. I sada se najmanje tri kantonalna tužitelja bave prijavama, iako se radi o istoj priči koja traje najmanje godinu.

"Usput da kažem Amir Gross Kabiri je ušao u prostore naše galerije i u njoj je skoro godinu dana, a da nije potpisan ugovor o najmu. Indikativna mi je i Kabirijeva izjava da sve „završava“ s političarima. Ne, dakle, s politikama, nego s političarima, pojedincima iz politike. Ovdje je ključna stvar ta što je Vlada FBiH dozvolila da se s Kabirijem potpiše nakaradan ugovor gdje je dobio livnicu za 30.000 KM mjesečno, a za te pare se u Mostaru ne može iznajmiti ni čestiti restoran, a kamoli livnica. Tako da sada na bazi amortizacije svake godine Aluminij ima 15 milijuna KM gubitka, a Kabiri je u prošloj godini imao dobit od 29,3 milijuna KM. Mi smo od početka upozoravali da ovdje zapravo nije potpisao ugovor s Abraham Grupom, nego s Amirom Grossom Kabirijem koji ima firmu Aluminies Industries s temeljnim kapitalom od 5.000 KM. To je njegov "bonitet" o kojem stalno pričamo“, rekao nam je Topić.

Kroz razgovor s Topićem došli smo i do teme, odnosno afere INA koja ovih dana potresa Hrvatsku, a u kojoj su osumnjičeni oštetili INU za stotine milona kuna preprodavajući plin koji je INA nabavila po niskoj cijeni. Slučaj Aluminij u svojoj ranoj, istražnoj fazi na neki način podsjeća na slučaj INA, ali da mi ne donosimo preuranjene zaključke i ne prejudiciramo konačnu odluku pravosudnih institucija u našoj zemlji sačekat ćemo da one odgovore na pitanja i optužbe koje dolaze iz Udruge malih dioničara Aluminija.

( D. O.)

KO JE AMIR GROSS KABIRI

Poduzetnikom Amirom Grossom Kabirijem (42) su, izgleda, jedino oduševljeni mediji koje kolokvijalno zovemo „Čovićevim“ medijima (Gross je proglašen privrednikom godinom u izboru Večernjeg lista za što je dobio priznanje Večernjakov pečat) u Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u BiH Gross Kabiri je 2015. godine bio vlasnik nogometnog kluba Hapoel iz Tel Avive. Pod njegovim vodstvom klub je bankrotirao i otišao u stečaj.

„Tamo je u Tel Avivu trebao napraviti veleljepni stadion. Radovi su počeli da bi ih država Izrael na kraju sve sa kineskim konzorcijem istjerala. Poslije tog izgona i zabrane da se time bavi u Izraelu Kabiri dolazi u Mostar, a nitko ne zna na koji način“, kaže Topić.

U Kabirijevom životopisu piše da je izraelski biznismen, investitor, industrijalac, izdavač i kolekcionar umjetnina. Potom se dodaje da je predsjednik Abraham Group SA i izvršni direktor i predsjednik Aluminies Industries, a da je najpoznatiji kao vlasnik The Art Newspaper Israel, kao predsjednik MT Fondacije Abraham i predsjednik Fondacije Hermitage Musem Israel gdje ga je imenovao Mikhail Piotrovsky, dugogodišnji direktor Ermitraža jedan od najodanijih kadrova Vladimira Putina i to još iz vremena dok je Putin bio gradonačelnik Sankt Peterburga, a evo odnedavno Kabiri je i dopredsjednik HŠK Zrinjski i predsjednik Židovske općine Mostar.

Kompanija Aluminij Industries doo Mostar osnovana od Amira Gross Kabirija sa osnivačkim kapitalom od 5.000 KM u 2020. godini poslovanja, imala je promet od 790.000 KM.

Sljedeće godine promet ove kompanije raste na cca 470 milijuna KM i ostvarenom dobiti od skoro 30 milijuna KM. Značajno je napomenuti i činjenicu da je vlasnička struktura ove tvrtke promijenjena tako da je umjesto Amira Gross Kabiria kao vlasnik upisana kompanije MT Abraham Group SA registrirana u “Off shore” zoni Panami, pisao je prije dva mjeseca portal Tacno.net.

Razlog rasta prometa Aluminij Industries-a u korespondenciji je s poslovnim odnosom s Glencore-om, kao i podatkom da je zvanično švicarska kompanija u ovom razdoblju potpisala novi ugovor s RUSAL-om o isporuci 6,9 milijuna tona aluminija u razdoblju 2020.-2024. .

Tacno.net je podsjetio da je poslovanje zvanično švicarske kompanije Glencore AG International, najvećeg svjetskog trgovca rudama, obilježeno nizom korupcijskih afera, kršenjem međunarodnih sankcija, optužbama za pranje novca, poreznim utajama i odličnim poslovnim vezama sa sankcionisanim ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, vlasnikom RUSAL-a, drugog najvećeg svjetskog proizvođača aluminija.

Nko iz Aluminies Industries ili tvrtke Aluminij Mostar do sada nije reagovao na bilo koji od navoda iz krivičnih prijava. Ne oglašava se ni HDZ BiH, kao ni Vlada FBiH. A medijima ne odgovaraju ni predstavnici ambasada Rusije, Kine, Izraela, SAD-a...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...