BROJKE NE LAŽU: Uprkos pandemiji i globalnim izazovima, Vlada FBiH i dalje ostvaruje bolje ekonomske rezultate od prethodnog saziva (FOTO)

Novalićeva vlada je u tokom prvog mandata zabilježila rezultat od skoro 50.000 novootvorenih radnih mjesta (januar 2015 - decembar 2018.), dok je za tri po godine drugog mandata i uprkos pandemiji (januar 2019 - juli 2022.) broj zaposlenih povećan za skoro 10.000.

  • Politika

  • 13. Sep. 2022  13. Sep. 2022

  • 9

Podaci o rastu broja zaposlenih, rastu prosječne plate i penzija možda na najbolji način pokazuju uspješnost rada jedne vlade, jer je to ono što građane najviše interesuje i dotiče. 

Vlada Federacije BiH koju vodi Fadil Novalić u toku svog prvog mandata zabilježila je rezultat od skoro 50.000 novootvorenih radnih mjesta (januar 2015 - decembar 2018.), dok je za tri i pol godine drugog mandata (januar 2019 - juli 2022.) broj zaposlenih povećan za skoro 10.000, iako je dobar dio drugog mandata obilježen lockdownom ekonomije koju je prouzrokovala pandemija koronovirusa i inflacija koja je došla kao posljedica vanjskih faktora, među kojima je bio i rat u Ukrajini.

Međutim, čak i u takvom okolnostima, u FBiH su ipak rasle i prosječne plate i penzije. Tako je od januara 2019. do juna 2022. godine prosječna plata porasla za 201 KM i u tom mjesecu je iznosila 1.115 KM, što je ostvareno u drugom mandatu Novalićeve Vlade.

USPJEŠNIJI OD PRETHODNE VLADE

Ove podatke je za „Slobodnu Bosnu“ prokomentarisao vanjski savjetnik za ekonomiju u Uredu premijera FBiH Adnan Muminović:

"U politici postoji previše stvari koje se nažalost isuviše slobodno interpretiraju. Stoga je, posebno kada se govori o stanju ekonomije, najbolje gledati zvanične statističke podatke i vidjet ćete da je prvi mandat Vlade FBiH na čelu s premijerom Novalićem bio dosta uspješniji od mandata Vlade u prethodnom sazivu. Ne samo to, ono što valja posebno istaći je činjenica da je od te Vlade bio uspješniji i drugi mandat aktuelne Vlade, iako je prošao kroz pandemiju i krizu izazvanu invazijom Rusije na Ukrajinu. Ovdje prije svega mislim na bruto domaći proizvod, izvoz i zaposlenost. Vlada iz saziva (2011-2014.) je stvorila oko 7.000 novih radnih mjesta, što je znatno manje nego u sazivima koji su došli poslije. A ne treba izgubiti iz vida da je u najgorem trenutku pandemije (2020. godina) izgubljeno 27.000 mjesta i da su pored toga ta radna mjesta poslije vraćena i još su stvorena nova radna mjesta.

Istu situaciju dobijete i kada posmatrate rast prosječne neto plate i penzija. Aktuelna vlada ima i mnogo značajniji rast prosječne neto plate u odnosu na prethodnu tokom čijeg mandata je prosječna plata narasla za svega 20 KM. Za vrijeme Vlade FBiH s premijerom Novalićem na čelu prosječna neto plata (u prvom mandatu) porasla za 67, a za vrijeme drugog za 201 KM. Međutim, naravno da rast plata i penzija uvijek treba posmatrati u odnosu na rast cijena, jer samo taj odnos zapravo govori o tome da li je i za koliko porastao životni standard građana. Nema sumnje da je inflacija u velikoj mjeri „pojela“ rast plata u proteklih 12 mjeseci, ali ako gledate čitav period od 2015. godine, onda ipak postoji značajan napredak", rekao nam je Muminović.

Ključni parametri koje se najviše tiču građana su oni o rastu životnog standarda u FBiH. Tako je, kako se vidi, u ekonomskim parametrima Vlade FBiH, a na šta ukazuje i naš sagovornik, životni standard radnika u FBiH tokom Vlade iz mandatnog perioda 2011-decembar 2014. porastao za 2,8, a penzionera za 2 posto.

No, tokom Vlade Fadila Novalića (mandat 2015-2018.) standard radnika je porastao za 7,6, a penzionera za 6,9 posto. U drugom mandatu ove Vlade (2019-2022.) radnicima je životni standard porastao za oko tri posto, a penzionerima za tek 0,7 posto.

ZVANIČNI PODACI

"Istina, kada govorimo o penzionerima inflacija je skoro pojela rast njihovih penzija. Upravo zbog toga su njihove penzije ove godine povećavane dva puta i dodijeljena im je jednokratna pomoć“, kaže Muminović kojeg smo pitali šta građane FBiH očekuje u narednom periodu, da li će uskoro proći inflacija i hoće li nas stići recesija.

"Kada je inflacija u pitanju, mislim da je najgori period iza nas, posebno kada su u pitanju cijene hrane i nafte. Pored toga, države širom svijeta podižu kamatne stope što će pomoći njenom daljnjem suzbijanju. Problem će biti sa energentima tokom ove zime i njihova cijena će biti udar na naše džepove, ali imamo sreću pa električnu energiju sami proizvodimo i taj dio možemo amortizirati u velikom dijelu. Ovdje samo još treba reći da bi podizanjem kamata mogli ući i u recesiju i to je problem", kazao nam je Muminović.

Osim rasta plata, penzija i podizanja životnog standarda građana aktuelna Vlada FBiH se može pohvaliti i dobrim rezultatima po pitanju rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) koji je znatno brže rastao u odnosu na rezultat koji je ostvaren u mandatu prethodne vlade. Tokom Vlade iz perioda 2011-2014. BDP je porastao za 1,37 milijardi KM, a u vrijeme prvog mandata Vlade Fadila Novalića 4,15 milijardi KM, dok je tokom drugog nepunog mandata (2019-2021. godina) BDP porastao za 3,05 milijardi KM.

"Predstavljeni podaci su činjenica i odraz zvaničnih i javno dostupnih podataka. Njihov cilj nije da ljude uvjeri kako je život postao savršen, daleko od toga, već da ukaže na to da je umnogome postao bolji nego što je bio. To i dalje ne znači da ne postoje mnogi izazovi i da osjetno brži napredak nije moguć. Međutim, nakon dvije globalne krize, javni i privatni sektor su demonstrirali značajnu otpornost i na tome treba nastavljati raditi u narednom periodu", rekao nam je Muminović.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...