ĐURO KOZAR UOČI SJEDNICE VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a: "Zapad će i dalje čuvati mir u BiH od malignog utjecaja..."

Smatra da su svi svjesni da su međunarodne vojne snage i dalje potrebne u našoj zemlji.

  • Mini market

  • 02. Nov. 2022  02. Nov. 2022

  • 2

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zakazana je za danas (srijeda), a na dnevnom redu je i Bosna i Hercegovina, odnosno rezolucija kojom se produžava mandat snagama EUFOR-a u BiH. Na dnevnom redu će se naći i izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojem je uskraćeno pravo da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

Uoči sjednice Đuro Kozar, vojnopolitički analitičar, naglasio je da će međunarodni akteri i dalje nastaviti raditi na očuvanju mira i sigurnosti u našoj zemlji.

"Smatram da će međunarodna zajednica učiniti sve da ovdje ostanu međunarodne vojne snage koje će i dalje čuvati mir i sigurnost u BiH. Vjerovatno bi bilo najbolje da EUFOR nastavi svoju misiju - Misiju Althea i da vojnici iz 20 zemalja NATO-a i drugih zemalja nastave raditi kako bi se sačuvao mir i izbjegli incidenti, ukoliko bi do njih došlo, i opasnosti niskog intenziteta - bilo unutar zemlje ili izvan nje", objašnjava Kozar za Oslobođenje. 

Sa druge strane, naglašava da bi veto omogućio NATO-u da nastavi svoju misiju u BiH.

"Onda će stupiti na snagu onaj dio Dejtonskog sporazuma koji određuje da NATO nastavlja misiju koju je 2004. prepustio EUFOR-u. U tom slučaju, NATO bi se vratio da obavi zadatke koji su mu Dejtonskim sporazumom određeni. To bi značilo da bi se misija nastavila, ali bi ona bila malo robusnija, zato što bi NATO-snage bile u kompletnom sastavu, jer su sada u EUFOR-u i Austrija i Čile koji nisu članice NATO-a. NATO bi imao drugačiji mozaik i vjerovatno i robusniji mandat sa više sredstava i sa većim angažmanom, te rezervnim snagama -  ukoliko bi to bilo potrebno. Ne bi brojao samo 1.100, već i nešto više vojnika, koji bi bili angažirani u okviru NATO-misije u BiH - ako bi do nje došlo", kaže Kozar.

Smatra da su svi svjesni da su međunarodne vojne snage i dalje potrebne u našoj zemlji.

"Mislim da su u svijetu potpuno svjesni činjenice da su međunarodne vojne snage još itekako potrebne u BiH, a vjerovatno se želi izbjeći maligni utjecaj Ruske Federacije na BiH. Već i na Samitu NATO-a u Madridu jasno je rečeno da će Sjevernoatlantski vojni savez učiniti sve da sačuva mir u BiH i da neće dozvoliti nikakve utjecaje sa istoka - iz Rusije, Srbije na BiH, koji bi mogli da poremete mir i, eventualno, da izazovu neke sukobe niskog intenziteta", smatra Kozar.

Sjednica je zakazana za 20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...