PROFESOR KASIM TRNKA U NEVJERICI: "Oni su dobili podršku svojih centara i ruše i instituciju suda i princip vladavine prava i tako rade na štetu svih nas...."

A već sada Ustavni sud Bosne i Hercegovine trpi svojevrsne posljedice zbog odugovlačenja procesa imenovanja sudija, pa će tako na sjednici koja je planirana za 1. i 2. decembar, razmatrati predmete koje bi, inače, razmatrali na sjednici Velikog vijeća.

  • Društvo

  • 12. Nov. 2022  

  • 0

Izbor nedostajućih sudaca u Ustavni sud Bosne i Hercegovine birat će novi sazivi entitetskih parlamenata. Za suca Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH prijavilo se 14 kandidata, između ostalog, potpredsjednica VSTV-a Sanela Butigan Gorušanović, te donedavni registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan. Na listama su i političari. Za suca iz Republike Srpske bilo je prijavljeno devet kandidata.

Nakon odlaska u penziju sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovije Mate Tadića i Miodraga SImovića ova pravosudna institucija radi u nepotpunom sastavu. Kako sada stvari stoje, situacija bi se mogla dodatno zakomplikovati jer bi se proces imenovanja mogao odužiti na najmanje pola godine. Naime, u Republici Srpskoj konkursna procedura mogla bi se vratiti na početak."

DAVOR ŠEŠIĆ, zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanje NSRS

"S obzirom da smo ušli u period izbora nije bilo nijedne redovne sjedncie NSRS i to je glavni razlog što do sada procedura nije završena u smislu izbora određenog kandidata pretpostavljam da će novi saziv ponovo provoditi tu proceduru".

Interesantno je i da među prijavljenim kandidatima za sudije ima i političara. Profesor ustavnog prava Kasim Trnka poručuje da je nedopustivo da političke opcije imaju određeni utjecaj preko svojih kandidata na ustavni sud i ta praksa mora biti zaustavljena. Dodaje kako postoje jasni standardi prilikom izbora sudije da je kandidat stručnjak i da ima moralni integritet.

"To kod političkih struktura ne postoji jasna svijest o značaju vladavine prava i činjenici da BiH ima u stvari najveće slabosti nepoštivanja vladavine prava i time što se kandiduju poltičari. Oni su dobili podršku svojih centara i oni ruše i instituciju suda i princip vladavine prava i rade na štetu svih nas.

A već sada Ustavni sud Bosne i Hercegovine trpi svojevrsne posljedice zbog odugovlačenja procesa imenovanja sudija, pa će tako na sjednici koja je planirana za 1. i 2. decembar, razmatrati predmete koje bi, inače, razmatrali na sjednici Velikog vijeća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...