PO ZAKONU NIJE SMIO RADITI: Ministarstvo obrazovanja KS zatražilo inspekciji nadzor u školi gdje radi nastavnik-pedofil

Povodom cijelog slučaja prije dva dana oglasila se i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović koja je rekla kako će se poduzeti sve radnje kako bi se istražili svi detalji ovog slučaja.

  • Vijesti

  • 19. Dec. 2022  

  • 3

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo pokrenulo je proces u Osnovnoj školi Grbavica 1 te su zatražili hitan inspekcijski nadzor povodom slučaja povratka nastavnika koji je pravosnažno osuđen za pedofiliju.

Kako je navedeno iz Ministarstva, nadzor je iniciran kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za slučaj u glavnom gradu BiH.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica 1. Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet imat ćemo više informacija za javnost", kratko su saopćili iz Ministarstva.

Povodom cijelog slučaja prije dva dana oglasila se i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović koja je rekla kako će se poduzeti sve radnje kako bi se istražili svi detalji ovog slučaja.

"Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike", naveli su.

Inače, Vijeće roditelja Osnovne škole Grbavica 1 danas će održati sastanak sa upravom škole na kojem će se tražiti otkaz za nastavnika osuđenog za pedofiliju.

"Zahtijevat ćemo od uprave da taj nastavnik više ne bude među djecom. To znači da ćemo tražiti da se njemu prekine ugovor o radu i da ne bude uposlenik. O budućim koracima ne bih govorio jer smatramo da ih neće biti i da ih ne treba biti. Ovo je nešto što mora biti ispoštovano, ne samo zato što je to stav roditelja, već što i zakon tako nalaže", poručio je za Klix.ba predsjednik Vijeća roditelja Dalibor Tanić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...