OPASNOST VREBA: Ukoliko svakodnevno jedete ove vrste čokolade mogli biste se naći u velikim problemima…

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu.

  • Zdravlje

  • 26. Jan. 2023  

  • 0

Američki časopis Consumers Reports pozvao je četiri proizvođača tamne čokolade da se do 14. februara obavežu smanjiti količinu olova i kadmija nakon što je ispitivanje pokazalo da je njihova razina u nekim proizvodima štetna po zdravlje.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe'su američki je časopis podsjetio da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u nervnom sistemu, potisnuti imunološki sistem i oštetiti bubrege.

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, dodavši pismu peticiju s gotovo 55.000 potpisa.

Krajem decembra časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, razina olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno.

Udruga konditorskih firmi poručila je pak da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra "najboljom zaštitom za potrošače" i primijenio ih je u istraživanju „nisu standardi sigurnosti hrane”. Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša.

Nakon što je Consumer Reports objavio rezultate istraživanje, potrošači su tužili Trader Joe's u najmanje devet navrata, a na udaru tužbi našli su se, među ostalima, i Hershey, Mondalez, Godiva i Lindt, navodi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...