MUHAREM CERO UPOZORAVA: "Dodik ubrzano radi na otimanju državne imovine"

Cero iznio nove detalje zakulisnih radnji i pokušaja u Dodikovoj režiji da se nadležnost države kada je riječ o imovini prenese na entitet.

  • Politika

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 3

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero ponovo je upozorio da predsjednik RS-a Milorad Dodik ubrzanim tempom radi na otimanju državne imovine te da je posljednji slučaj prenosa vlasništva zemljišta u vlasništvu bivše JNA u Doboju pokušao utvrditi i opravdati kroz fondove EU, ali mu to nije pošlo za rukom. 

Milorad Dodik ne odustaje od namjere da državnu imovinu pretvori u entitetsku. Iako su ti pokušaju godinama prisutni, u posljednje vrijeme Dodik je počeo provoditi konkretnije korake, pa je 300 000 kvadrata državnog vlasništva odlukom Vlade RS-a prenio na Grad Doboj. Imovina Republike Srpske pripada Republici Srpskoj i ko god pokuša sa nivoa BiH da zadire u to pitanje donio je odluku o nezavisnosti Republike Srpske - ponovo je zaprijetio.

 „I vi imate člana Predsjedništva koji se ponaša antidejtonski, a nije Milorad Dodik, dijelite nam imovinu. Vi ste donijeli odluku o odvajanju, a ne Dodik, mi ćemo u toku noći donijeti odluku, pitanje imovine je crvena linija i neće se to rješavati na nivou Parlamenta i neće se desiti.“

Stručnjak za vojnu imovinu Muharem Cero za Federalni radio je iznio nove detalje zakulisnih radnji i pokušaja u Dodikovoj režiji da se nadležnost države kada je riječ o imovini prenese na entitet.

 „Da su imali namjeru koristiti europske fondove kao što je to u Sarajevu ili Mostaru, međutim, EU u kontekstu ukupnih zbivanja oko državne imovine takav projekt nije i ne želi podržati, jer je riječ o izgradnji na državnoj imovini i koja je pod privremenom mjerom zabrane raspolaganja. Nadalje saznao sam da čak nema ni projektna dokumentacija, nema ništa, što znači da ako zanemarimo ovo što sam ranije rekao što znači da je riječ o ubrzanom dinamiziranju o prenosu vlasništva na niže razine, na općine na lokalne zajednice.“

Dodik taktiku razvija u više smjerova - upozorava Cero. Jedna je usmjerena prema Vladi RS-a, prema resornim ministarstvima i nižim opštinskim nivoima, a drugi smjer je politička ravan.

"Može ići onoliko daleko koliko to dozvole institucije BiH, prije svega Tužilaštvo i koliko to dozvoli ono što mi ovdje zovemo međunarodna zajednica u liku OHR-a ili ambasadi SAD-a. Čini mi se da reakcije koje dolaze iz američke ambasade u ovome trenutku diktiraju jedan drugi narativ i tempo i za pretpostaviti je ili barem želim naslutiti da bi reakcije mogle biti i robusnije."

Za pretpostaviti je da će ukoliko Dodik ovako nastavi visoki predstavnik koristiti Bonska ovlaštenja, a kakve će sankcije biti to je teško reći. Iz OHR-a za sad budno prate sve aktivnosti koje Dodik sprovodi.

“U skladu sa onim što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio u svojoj odluci iz 2012. godine, Ustav BiH utvrđuje da je država BiH titular državne imovine, uključujući i neperspektivnu vojnu imovinu.”

Poručili su iz OHR-a, a potom pozvali nadležne na hitnost usvajanja državnog zakona o imovini BiH. BiH nema ovaj zakon to jeste veliki problem, jer on teško da će biti usvojen u ovakvoj konstelaciji političkih prilika. Na to je ukazala i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto kazavši kako je svaki pokušaj da interresorne radne grupe postignu dogovor do sada propao.

No, kako je sasvim jasno da državu ipak trebaju štiti njene institucije Krišto je u kratkom odgovoru pozvala onaj dio nadležnih institucija koje knjiže imovinu da rade svoj posao poštujući odluke Ustavnog suda BiH. Na osnovu svega poznatog sasvim je jasno da rješenje i jeste u jasnom i preciznom zakonskom rješenju ili radikalnim potezima i sankcijama OHR-a, jer ignoriranje šest presuda Ustavnog suda u kojima jasno stoji da Narodna skupština Republike Srpske nije nadležna za državnu imovinu, puno je čak i za Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...