DRŽAVA MORA ODOBRITI SPORAZUME: "Desničarski suverenisti Dodik i Orban proklizali na Dejtonu"

Međusobna razmjena toplih riječi i blago telećih osmijeha gosta i domaćina je i ovoga puta proklizala na dejtonskom ustavnom konstruktu.

  • Mini market

  • 08. Apr. 2024  

  • 1

Piše: Muharem CERO (Patria)

Tek što se stišala vještački podgrijana politička atmosfera posjete premijera Mađarske Viktora Orbana preko Sarajeva Republici srpskoj i Miloradu Dodiku, ambasadorica BiH u Budimpešti Biljana Gutić - Bjelica je slavodobitno pokušala spinovati najavu investicija Mađarske u bh. entitet RS kao veliko dostignuće i još jednu potvrdu bilateralnih odnosa RS i u konkretnom slučaju Mađarske.

Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje suverenitet entiteta, a ni mogućnost sklapanja bilateralnih sporazuma i bilo kakvih drugih pravnih akata sa elementom inostranosti nego isključivu nadležnost za takve radnje dodjeljuje državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama. Narativ gosta i domaćina u Banjaluci nije bio ništa drugo nego još jedan neuspio pokušaj davanja prerogativa suvereniteta entitetu RS i njenog uvođenja u kapacitet tako željene državnosti.

Međusobna razmjena toplih riječi i blago telećih osmijeha gosta i domaćina je i ovoga puta proklizala na dejtonskom ustavnom konstruktu.

Ustav Bosne i Hercegovine dozvoljava da entiteti mogu sklapati međunarodne ugovore ali isključivo uz saglasnost Parlamenta Bosne i Hercegovine. Notorna činjenica je da entitet RS nije dobio prethodnu saglasnost o "prenošenju" državnog međunarodnog suvereniteta na entitet RS u konkretnom slučaju.

Dakle, najavljene investicije u RS od strane Vlade Mađarske i premijera Orbana mogu biti realizovane tek ukoliko i kada Parlament Bosne i Hercegovine odobri i "prenese" u konkretnom slučaju dio državnog međunarodnog suvereniteta na Vladu i entitet RS.

Ova ustavna obaveza nije promakla Miloradu Dodiku a malo je vjerovatno da i premijer Orban nije poučen svojim savjetnicima znao za ustavne mogućnosti u Bosni i Hercegovini i opsege entitetskih nadležnosti.

Nažalost, desni suverenisti Orban i Dodik u žaru nedokučive mogućnosti ostvarenja državnosti entiteta RS pokušavaju i pokušavati će i dalje istom izići u susret. Zasad uzalud.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...