PRST U OKO TAJVANU: Honduras i Kina uspostavili diplomatske odnose

Nakon ove odluke Hondurasa, broj država koje priznaju Tajvan smanjen je na 13. U posljednjih nekoliko godina Taipei, glavni grad Tajvana, je izgubio nekoliko latinoameričkih saveznika.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2023  

  • 1

Kina i Honduras uspostavili su formalne diplomatske odnose u nedjelju, a Tajvan je optužio Peking da koristi prinudu i zastrašivanje kako bi "namamio" nekoliko preostalih saveznika.

Kineska najava tog poteza uslijedila je ubrzo nakon što je Honduras saopćio da je službeno prekinuo veze s Tajvanom.

"Dvije vlade su odlučile da priznaju jedna drugu i uspostave diplomatske odnose na nivou ambasadora, stupajući na snagu odmah", navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Nakon ove odluke Hondurasa, broj država koje priznaju Tajvan smanjen je na 13. U posljednjih nekoliko godina Taipei, glavni grad Tajvana, je izgubio nekoliko latinoameričkih saveznika.

Kina smatra da je samoupravno, demokratsko ostrvo dio njene teritorije, koje će jednog dana ponovo zauzeti - silom, ako bude potrebno. Prema svojoj politici "Jedne Kine", Peking ne dozvoljava zemljama da priznaju i Peking i Taipei.

Ministar vanjskih poslova Hondurasa Enrique Reina i njegov kineski kolega Qin Gang potpisali su zajedničko saopštenje u Pekingu.

"Kina pozdravlja predsjednika Hondurasa Xiomara Castra i poziva ga da posjeti Kinu što prije", rekao je Qin.

Ranije je Reina rekao da je po Castrovom uputstvu "saopćio Tajvanu odluku o prekidu diplomatskih odnosa".

"Vlada Republike Honduras priznaje postojanje samo jedne Kine na svijetu i da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Hondurasa.

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen rekao je da je ova promjena dio "kineske prinude i zastrašivanja" saveznika Tajvana.

"Kina je dugo potiskivala međunarodni prostor (Tajvana), jednostrano ugrožavajući regionalni mir i stabilnost", stoji u saopćenju.

U Pekingu su Reina i Qin zveckali čašama za šampanjac ispred zastava svojih zemalja, dok su u Taipeiju zvaničnici ministarstva vanjskih poslova uklonili plavo-bijele transparente svog bivšeg saveznika.

Latinska Amerika je bila ključno diplomatsko bojno polje za Kinu i Tajvan otkako su se razišli 1949. nakon građanskog rata.

Saopštenje Hondurasa nastavlja trend u regionu, pri čemu su Nikaragva, El Salvador, Panama, Dominikanska Republika i Kostarika proteklih godina povukli diplomatsko priznanje Tajvana i prenijeli ga na Peking.

Sjedinjene Američke Države ostaju najznačajniji saveznik Tajvana i najveći snabdjevač oružjem, uprkos tome što su 1979. promijenile priznanje na Peking.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...