UKRAJINSKE SNAGE POVLAČE SE IZ BAHMUTA: Wagnerove trupe zauzele još dva područja u ukrajinskom gradu (VIDEO)

"Rusija je ponovo aktivirala svoj napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti pošto su snage ruskog Ministarstva odbrane i Wagner grupe poboljšale saradnju“, navodi se

  • Evropa

  • 15. Apr. 2023  

  • 0

Ukrajinske trupe bile su prinuđene da se povuku sa bojnog polja u Bahmutu, jer je Rusija ponovno napala uz intenzivnu artiljerijsku vatru.

Borci ruske grupe Wagner zauzeli su još dvije oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, prenijele su u danas ruske novinske agencije Ministarstvo odbrane. Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaj.

"Rusija je ponovo aktivirala svoj napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti pošto su snage ruskog Ministarstva odbrane i Wagner grupe poboljšale saradnju“, navodi se, misleći na rusko ministarstvo odbrane i njene glavne plaćeničke snage.

"Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdjevanju, ali su se uredno povukle sa pozicija koje su bile prinuđene da ustupe“, saopćila je britanska vojska u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka, prenosi Reuters.

Wagner je preuzeo vodstvo na ruskoj strani u višemjesečnoj bici, najsmrtonosnijoj u ratu za trupe na obje strane, ali se vođa plaćeničke grupe žalio na slabu podršku regularne vojske za njegove snage.

"Ukrajinska odbrana i dalje drži zapadne oblasti grada, ali je bila izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati“, navodi se u britanskom izvještaju.

Rečeno je da se Wagnerove jedinice sada fokusiraju na napredovanje u centru Bahmuta, dok su im ruski padobranci oslobađali u napadima na bokove grada.

Bahmut, koji je imao oko 70.000 ljudi prije rata, bio je glavna meta Rusije u masovnoj zimskoj ofanzivi. Zauzimanje grada bi bila značajna pobjeda Rusije u posljednjih osam mjeseci.

Moskva kaže da će osvajanjem Bahmuta otvoriti put za osvajanje više teritorija u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, što je glavni ratni cilj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...