STRAVIČNO: "Prigožin nam je naredio... I ja sam ubio djevojčicu od 5 - 6 godina"

"Djevojčica je vrištila. A moj posao je bio da je "ovjerim". I ja sam to uradio",

  • Evropa

  • 17. Apr. 2023  

  • 6

"Nikoga. Nikoga. Nikoga nismo smjeli poštedjeti. Morali smo pobiti sve.

Ja sam ubio i djevojčicu. Bila je stara 5 ili 6 godina", dio je iz svjedočenja kojeg je objavila nezavisna mreža Gulagu.net.

Ovaj medij donio je svjedočenje plaćenika paravojne formacije Wagner, prenosi Politički.ba.

Njen pripadnik, koji se predstavio kao Azamat Uldarov, ispričao je da su "s najvišeg vrha" dobili naredbu da do temelja "očiste" teren koji su zauzeli u rejonu mjesta Bahmut i Soledar.

To su gradovi na jugoistoku Ukrajine gdje i danas bjesne krvave borbe između ruskih snaga, predvođenih plaćenicima Wagnera i Oružanih snaga Ukrajine.

"Djevojčica je vrištila. A moj posao je bio da je 'ovjerim'. I ja sam to uradio", priča Uldarov.

Njegove riječi kasnije je potvrdio drugi pripadnik Wagnera, Aleksej Savičev.

Obojica su bivši osuđenici koji su se pridružili ovoj paravojnoj organizaciji, a zauzvrat su im ukinute zatvorske kazne.

Uldarov tvrdi da je naredba o "čišćenju terena" stigla sa samog vrha.

"Prigožin je naredio da se niko ne poštedi. Naredio nam je da uklonimo se što nam se nađe na putu. I tako je bilo. Izvršavali smo naređenja", kaže ovaj bivši zatvorenik porijeklom iz Čečenije.

Savičev je potvrdio da su obojica likvidirali više od jednog djeteta, te brojne civile.

No, nije htio reći koliki je njihov broj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...