MUSTAFA CERIĆ IZBORE U TURSKOJ NAZVAO NAJVAŽNIJIM: "Republika Turska je u PIC-u uvijek bila protiv odluka koje Christian Schimdt donosi na štetu bosanske države..."

Naglasio je da je glas Recepu Tayyipu Erdoganu i AKP i glas za mir i sigurnost u Bosni, na Balkanu i u Evropi.

  • Društvo

  • 01. Maj 2023  01. Maj 2023

  • 1

Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, objavio je poruku na društvenim mrežama povodom predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Turskoj.

"Najvažniji izbori u svijetu ove godine su u Turskoj. Bošnjaci moji, ovih dana mnogo pričamo o onima koji su protiv Bosne i Bošnjaka, a malo ili gotovo nikako o onima koji su uvijek bili i ostali uz Bosnu i Bošnjake u dobro i u zlu. Priča o dušmanima sprečava nas da pričamo o prijateljima, koji su bili uz Bosnu i Bošnjake kada im je najteže bilo. Pošto mi njih ne spominjimo, ni oni se nas ne sjećaju tako da u zadnje vrijeme ne čujemo ni od jednog našeg prijatelja nijednu lijepu riječ o Bosni i Bošnjacima", naveo je Cerić te dodao:

"Dakako, među prvim na ljestvici našim iskrenih prijatelja, koji zaslužuju da ih se sjetimo kad im je potrebna naša pažnja je Republika Turska, gdje će se 14. maja, 2023. godine održati parlamentarni i predsjednički izbori. Izbori u Turskoj ove godine su vjerovatno najvažniji izbori u svijetu obzirom na globalna geopolitička pomjeranja i spremanja. Sve to može imati značajne posljedice na nas Bošnjake u Bosni, na Balkanu i u Europi. Nadalje, prema procjenama, u Turskoj danas živi oko dva-tri milijuna Bošnjaka, čiji glasovi na ovogodišnjim izborima mogu biti presudni za Tursku političku i ekonomsku stabilnost. Zbog toga, osjećam se pozvanim da uputim poruku Bošnjacima u Turskoj, Bošnjacima koji brinu o svojoj braći u Bosni, Sandžaku i općenito na Balkanu", kazao je Cerić.

Potom je poslao poruku Bošnjacima koji žive u Turskoj.

"Poznato nam je da je Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) objavilo da pravo glasa na izborima u Turskoj ima 60.904.499 birača, koji mogu glasati na 190.736 glasačkih mjesta u zemlji, te 3.286.786 glasača, koji mogu glasati na 4.969 glasačkih mjesta izvan Turske. Predsjednik Republike Turske bira se direktno u dva kruga, prema kojem kandidat mora osvojiti relativnu većinu (više od 50 posto) glasova, da bi bio izabran. Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova u prvom krugu, onda će se održati drugi krug izbora 28. maja 2023. godine između dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova iz prvog kruga izbora. Podsjećam vas da sam se, vođen idejom da je 'svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka ma gdje bio', oglasio 1. novembra, 2015. povodom općih izbora u Turskoj i pozvao vas da glasate za Partiju pravde i razvoja (AKP)", rekao je Cerić, te naglasio:

"Uradio sam to zato što je AKP, na čelu sa Tayyipom Recepom Erdoganom, pokazala najviše brige o našoj Bosni. Koristim se ovom prilikom da se zahvalim Bošnjacima koji su tada glasali za AKP i Tayyipa Recepa Erdogana. Allah vas nagradio. Podsjećam vas da sam vam tada rekao 'Glasajte za stabilnu i jaku Tursku, koja se danas nalazi u teškom i nestabilnom okruženju'. Možda težoj nego ikad od njenog osamostaljivanja. Krvavi događaji na Bliskom istoku nisu slučajni. Pametnom je dovoljan išaret. Dragi Bošnjaci, učinite sve što je u vašoj moći da Tursku mimoiđe val nasilja koji kruži oko nje. Glasajte za one koji su sposobni da spase Tursku od nasilja. Glasajte za AKP, koja zna, može i hoće povesti Tursku putem mira i stabilnost. Jer, mir i stabilnost Turske znači mir i stabilnost na Balkanu i u Europi", kazao je Cerić.

Napomenuo je da je danas "Turska regionalna sila, danas je Turska stabilna i sigurna od nasilja koje su joj nametali dušmani iz užeg i šireg okruženja".

"Dragi moji Bošnjaci u Turskoj, ništa manje nije važno, ako nije i mnogo važnije, da znadete da je Turska od tada puno uradila za mir i stabilnost za našu naciju i državu Bosnu i Hercegovinu. Hoću da znadete da je na inicijativu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u martu 2023. Organizacija islamske saradnje (OIC) jednoglasno usvojila povijesnu Rezoluciju o državi Bosni i Hercegovini", rekao je Cerić i pojasnio:

"U ovoj Rezoluciji potvrđuje se trajna podrška država članica OIC-a za očuvanje jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog identiteta države Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države, sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, sa svojom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom strukturom. Sve članice OIC-a, njih 57, su osudile i odbacile 'sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica, čime se krši Opći okvirni sporazum za mir i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ugrožava mir i sigurnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana'.

Nadalje, u Rezoluciji se 'osuđuje svako širenje vjerske i nacionalne mržnje, posebno u mjestima gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid, te veličanje, odlikovanje i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Posebno se osuđuje širenje islamofobije prema bosanskim muslimanima - Bošnjacima, kao autohtonom evropskom narodu. Ova osuda se spominje i u godišnjim izvještajima OIC-a o islamofobiji'. Ovom Rezolucijom se poziva muslimanski svijet da 'kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici'", naveo je Cerić.

Istakao je također da Republika Turska predstavlja muslimanski svijet u veoma važnom Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini.

"Republika Turska je u PIC-u uvijek bila na strani istine i pravde za naciju i državu Bosnu i Hercegovinu i uvijek je u PIC-u bila protiv odluka, koje sadašnji visoki predstavnik Christian Schimdt donosi na štetu bosanske države i Bošnjaka na način da od većinskog bošnjačkog/bosanskog naroda pravi manjinu kako bi osigurao savez manjinskih naroda da upravlja državom Bosnom i Hercegovinom na štetu većinskog naroda – Bošnjaka/Bosanaca", kazao je Cerić te dodao:

"Zamislite da neko turskom narodu dekretom odredi poziciju manjine i vlast formalno prepusti manjinskim narodima u Turskoj. To trenutno Herr Schmidt pokušava sprovesti nad većinskim bošnjačkim/bosanskim narodom u državi Bosni i Hercegovini. Zbog toga, dragi Bošnjaci u Turskoj, u ime bosanskih šehida, preživjelih genocida i udruženog zločinačkog poduhvata nad Bošnjacima/Bosancima, pozivam vas da 14. maja, 2023. godine svoj glas poklonite predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i AKP. Činim to zato što znam da vaši glasovi, odnosno glasovi Bošnjaka u Turskoj na predstojećim izborima, mogu biti presudni za mir i stabilnost ne samo Turske, već i Bosne i Hercegovine, Balkana i Europe. Stoga, računam na vašu savjest i odgovornost da svojim glasom za Recepa Tayyipa Erdogana i AKP osigurate stabilnu vlast u Turskoj, koja će biti sposobna za nove izazove", rekao je Cerić.

Naglasio je da je glas Recepu Tayyipu Erdoganu i AKP i glas za mir i sigurnost u Bosni, na Balkanu i u Evropi.

"Mi u Bosni očekujemo od te vlasti na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom i AKP da se novom turskom Ustavu obaveže da će se usprotiviti svakom nasrtaju na suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države te da će štititi multietnički, multinacionalni, multireligijski i multikulturni karakter države Bosne i Hercegovine uvijek i na svakom mjestu. Moji Bošnjaci u Turskoj, upamtite, vaš glas Recepu Tayyipu Erdoganu i AKP je i glas za mir i sigurnost u Bosni, na Balkanu i u Europi. Tim vašim glasom vi garantirate da će Ujedinjeni narodi, Europska unija, NATO i PIC nastaviti međunarodnu brigu o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Nadam se da će ova naša poruka doći da vaših ušiju i srca! Nadam se da nećete iznevjeriti očekivanja vaše braće u Bosni, Sandžaku, Balkanu i Europi. Tako neka nam Allah Milostivi bude svima na pomoći!", zaključio je Cerić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...