RUSI POTVRDILI ZAUZIMANJE GRADA: Putin čestitao pripadnicima Wagnera i Oružanih snaga Rusije na zauzimanju Bahmuta

Rusija je objavila u subotu da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu, prenosi Al Jazeera Balkans.

  • Evropa

  • 21. Maj 2023  

  • 0

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je strateški grad Bahmut ”oslobođen”, nakon čega je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaciji Wagner i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

"Vladimir Putin čestita jurišnim odredima Wagner, kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije, koji su im pružili neophodnu podršku i zaštitu bokova, završetak operacije oslobađanja Artjomovska", navodi se u saopćenju Kremlja koje je prenijela agencija RIA Novosti.

Rusija je objavila u subotu da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Napad na već gotovo sravnjen grad predvodile su ruske plaćeničke vojne skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije istog dana rekao da su njegove snage zauzele čitav grad i svaku kuću.

Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci.

Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali se nije odmah referirao na tvrdnju ruskog ministarstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Prigožin koji je dosad višekratno prozivao regularnu rusku vojsku zbog napuštanja položaja rekao je da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. maja zbog odmora te će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...