NEOČEKIVAN POTEZ: Prigožin napušta Rusiju, raspušta se Wagner grupa!

Wagnerove snage navodno napuštaju Roston na Donu

  • Svijet

  • 24. Jun. 2023  

  • 2

U izvještajima se navodi da će ruske vlasti odbaciti optužbe protiv njega i njegovih Wagnerovih snaga kako bi se izbjeglo "krvoproliće".

Ruski državni mediji su upravo izvijestili da će šef Wagnera Jevgenij Prigožin otići u Bjelorusiju.

U izvještajima se navodi da će ruske vlasti odbaciti optužbe protiv njega i njegovih Wagnerovih snaga kako bi se izbjeglo "krvoproliće".

Wagnerove snage navodno napuštaju Roston na Donu, piše BBC.

Ranije danas, guverner regiona zamolio je stanovnike da ne putuju u centar grada i, ako je moguće, da ne napuštaju svoje domove nakon Wagnerove pobune u gradu.

Ali ove večeri se čini da je napetost splasnula.

U neprovjerenim objavama na Telegramu, video snimci pokazuju kako se Wagnerovi vojnici rukuju s lokalnim stanovništvom i vraćaju se u svoja oklopna vozila. Na jednoj fotografiji dvije djevojke snimaju selfi ispred Wagner tenka.

James Nixey, šef rusko-evroazijskog programa u Chatham Houseu, kaže da će Ukrajina profitirati od krize u Rusiji.

U razgovoru za BBC, Nixey kaže da će Ukrajina vjerovatno nastaviti da "igla Rusiju" kako bi pokušala stvoriti implozije unutar zemlje.

Nixey kaže da je danas bio najgori dan za Vladimira Putina u svim godinama njegovog predsjedništva.

"On gubi ovaj [ukrajinski] rat", kaže Nixey.

"To ne znači da je Ukrajini vrlo lako pobijediti... ali to nije ono što je Vladimir Putin očekivao do sada tokom svog predsjedništva."

Ured za štampu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka saopćio je da mu se Vladimir Putin zahvalio na pregovorima sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je pristao da povuče svoje plaćenike nakon razgovora s Lukašenkom.

“Danas u 21 sat predsjednici su ponovo razgovarali telefonom. Bjeloruski predsjednik je detaljno informirao predsjednika Rusije o rezultatima njegovih pregovora sa vlastima Wagnerovog PMC-a”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Rusije je podržao i zahvalio svom bjeloruskom kolegi na poslu koji je obavio”, saopćeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...