BEĆIROVIĆEV SAVJETNIK O IMENOVANJU SRBINA NA ČELO ORUŽANIH SNAGA BiH: Alija Kožljak kaže da nema opstrukcija (VIDEO)

"Očigledno je da neki u ovom pomalo kriznom vremenu pokušavaju dodatno da uplaše narod", rekao je Kožljak

  • Politika

  • 16. Jul. 2023  

  • 0

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dopis u kojem traži da se u dnevni red uvrsti Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine, nakon čega bi trebali biti imenovni novi generali. Iako je plan dostavljen, nije razmatran. istražujemo, šta je kamen spoticanja?

Početkom marta prošle godine istekao je mandat načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovniku Senadu Mašoviću te njegovoj dvojci zamjenika Ivici Jerkiću i Gojku Kneževiću. NATO je od tada, gotovo svakodnevno insistirao da se izvrši imenovanje novog generalskog kora, ali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još nije pokrenulo postupak imenovanja novog štaba kao ni popunu generalskog kora zbog odlaska u beneficiranu penziju nekoliko visokih oficira. Plan je usaglašen u Ministarstvu odbrane BiH.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine ranije je izjavila da je "postojana mogućnost da je u pozadini tihi unutarstranački sukob člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i da to donekle objašnjava, ali ni u kojem slučaju ne opravdava njegove opsturkcije."

Iz Bećirevićevog kabineta za BHRT stigle su drugačije tvrdnje - opstrukcija nema, riječ je samo o nedolasku na dodatne konsultacije, prema zaključku Predsjedništva BiH, gdje bi trebalo da se donese finalni prijedlog plana.

"Ne vidim nikakve opstrukcije u ovom sazivu Predsjedništva jer ovo pitanje je preneseno iz prethodnog saziva Predsjedništva BiH kada je i trebala da bude usvojena nova struktura generalskog kora. Upravo Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića inicirao je prema Ministarstvu odbrane da dostave novi plan strukture generalskog kora što je pomenuto ministarstvo i učinilo. Ovo pitanje je i delegirano prethodnih sjednica Predsjedništva kada je donesen zaključak sva tri člana Predsjedništva da se zakažu finalne konsultacije na kojima bi učestvovao ministar odbrane, dva zamjenika, načelnik zajedničkog štaba, dva zamjenika i tri predstavnika Kabineta Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Upravo kao rezultat tih konsultacija bi trebalo da se donese konačni prijedlog plana nove strukture generalskog kora", kazao je za BHRT Alija Kožljak, šef kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Na prethodna dva sastanka nisu se odazvali svi pozvani, među njima ni ministar odbrane, tako da se nije mogao finalni zaključak ni donijeti, naglasio je Kožljak.

"Nadam se da će se zakazati ubrzo novi sastanak ove radne grupe kada će se i donijeti prijedlog plana nove strukture generalskog kora. Po zaključku Predsjedništva BiH koji je potpisala predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović, ta radna grupa od devet članova bi trebalo da sačini finalni prijedlog i mislim da tu neće biti nikakvih problema.“

Očigledno je da neki u ovom pomalo kriznom vremenu pokušavaju dodatno da uplaše narod, mišljenja je Kožljak.

"Nema potrebe za tim. Imam i dokument koji je potpisala Cvijanović i taj zaključak s kojim traži da se obave finalne konsultacije te da se dostavi taj finalni plan. Svi ovi učesnici su vrlo ozbiljni i profesionalni pojedinci koji će u kratkom vremenu i donijeti takav prijedlog čime će se otvoriti svi uslovi da se što prije usvoji novi plan strukture generalskog kora. Predložio sam da konsultacije budu održane u ponedjeljak. Jučer sam na neformalnom sastanku predložio da se iste obave prije godišnjih odmora. Vidjet ćemo da li će se odazvati u ponedjeljak", kazao je Kožljak, između ostalog, u razgovoru za BHRT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...