JASNA PORUKA JOSEPA BORRELLA IZ BRUXELLESA: "U Evropi nema mjesta prijetnjama secesijom i veličanju ratnih zločinaca"

Fokus sjednice bio je na političkim i ekonomskim kriterijima, pravnoj stečevini i pretpristupnoj pomoći.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2023  

  • 1

Danas je u Briselu održana peta sjednica Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje na kojoj se razmatralo stanje odnosa između Evropske Unije i Bosne i Hercegovine u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja i to prvenstveno pretpristupnog dijela u svjetlu Izvještaja Komisije za 2022. godinu

Fokus sjednice bio je na političkim i ekonomskim kriterijima, pravnoj stečevini i pretpristupnoj pomoći.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pohvalio je napore Vijeća ministara BiH pod vodstvom predsjedavajuće Borjane Krišto jer je "održala konstruktivan dijalog".

- Cijenimo usklađivanje vanjske i spoljne politike sa EU. Međutim, nisu usklađenost samo izjave. Usklađivanje znači i djelotvorna provedba. Moramo je pričekati. Želimo pohvaliti i državne vlasti što nastoje pokušati zadržati ovaj zamah - naveo je Borrell.

Posebno je spomenuo najave RS-a o stvarima koje su, kako je naveo, protiv EU perspektive i idu u smjeru izloliranja BiH od Evrope.

- Podrivanju ustavnog poretka mora se stati ukraj. Retorika koja dijeli i prijetnje secesijom, veličanje ratnih zločinaca, sve to mora prestati. U Evropi nema mjesta takvom ponašanju - istakao je Borrell te dodao:

- Istovremeno smatram da ljudi u BiH zaslužuju napredak ka evropskom putu. Tokom sastanka smo potaknuli sve političke aktere da se uključe u dijalog kako bi se riješila unutrašnja pitanja.

Poručio je kako se napori moraju usmjeriti na zajednički imenilac, pristupanje EU.

- Građani BiH žele da se poduzmu koraci prema pomirenju kako bi se zaključilo poglavlje prošlosti i kako bi se zakoni uskladili sa EU standardima. Mi zaista želimo da BiH ima evropsku perspektivu kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Mi ćemo stajati uz BiH, međutim, politički akteri u BiH moraju uraditi svoj posao. Mi iz Brisela malo toga možemo učiniti - zaključio je on.

Krišto je navela kako su tokom današnjeg razgovora otvorili brojne teme koje se tiču EU.

- U okviru prisutnog fonda i procesa otvorili smo političke, ekonosmke kriterije i evropske standarde. Razmotrili smo sve ono što je fokus rada Vijeća ministara u ovom periodu ispunjavanja naših uvijeta ka evropskoj porodici. Ja bih željela kazati da smo na ovom sastanku ispred BiH potpuno detaljno informirali o tome kada je u pitanju evropski put i 14 proriteta. Čuli ste da još puno toga moramo uraditi konkretnog. Sve ove inicijative treba implementirati u BiH - navela je Krišto.

Kako je navela, uz sve iazazove koje BiH ima kao složena zemlja ona je iznijela stav da u BiH dijalog, međusobno uvažavanje, koncezus dovode do ostvarenja cilja ka EU.

- Ključ je razgovor, dogovor i kompromis. To je ono čega smo svjesni u BiH, ali i kako EU mora imati razumijevanja kroz ovakve principe - poručila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...