PROCURIO PRIGOŽINOV RAZGOVOR SA PLAĆENICIMA "WAGNERA": "Sve što se sada događa na fronti je sramota u kojoj ne trebamo..."

-Zato je odlučeno da ćemo ostati ovdje u Bjelorusiji neko vrijeme", rekao je Prigožin.

  • Svijet

  • 20. Jul. 2023  

  • 0

Šef zloglasne plaćenićke grupe Eagner Jevgenij Prigožin je razgovarao s plaćenicima PMC "Wagner" u Bjelorusiji.

"Sada ovo što se događa na fronti je sramota u kojoj ne trebamo sudjelovati. I čekati trenutak kada ćemo se moći maksimalno dokazati. Zato je odlučeno da ćemo ostati ovdje u Bjelorusiji neko vrijeme", rekao je Prigožin.

Nakon toga je šef plaćenika rekao da tokom svog boravka u Bjelorusiji planira učiniti "bjelorusku vojsku drugom vojskom na svijetu".

-I, ako treba, zauzet ćemo se za njih, kazao je on.

Također je rekao da se Wagner sada priprema za "novo putovanje, u Afriku" i mogući povratak u rat u Ukrajini, "kada budu sigurni da neće biti prisiljeni sramotiti sebe i svoje iskustvo".

 PMC Wagner je rekao da će u Bjelorusiju doći do 10.000 plaćenika. Telegram kanal blizak PMC Wagneru, objavio je izjavu člana "vijeća zapovjednika" kodnog imena "Marks", koji tvrdi da će u Bjelorusiju doći do 10.000 plaćenika.  Tu je brojku naveo, komentirajući izjavu zastupnika Državne dume Vladimira Šamanova, koji je rekao da je 32-33.000 plaćenika PMC Wagner potpisalo ugovore s Ministarstvom odbrane, dok je još sedam do deset hiljada s Jevgenijem Prigožinom.  Marks tvrdi da brojka od 33.000 nije tačna. Prema njegovim riječima, u PMC Wagner tokom rata u Ukrajini sudjelovalo je ukupno 78.000 boraca, od kojih su 49.000 zarobljenici. U trenutku zauzimanja Bahmuta ubijeno je 22.000 plaćenika, još 40.000 ranjeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...