ŠTA TO SPREMAJU ORBAN I SZIJJÁRTÓ: Mađarska vojska na Graničnom prijelazu Svilaj dovozi oklopne transportere u Bosnu i Hercegovinu

Mađarska je dobila ugovor za komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se, između ostalog, obavezala da će obezbijediti četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od januara 2024. godine.

  • Vijesti

  • 09. Avg. 2023  

  • 5

Konvoj Vojske Mađarske sa oklopnim transporterima primjećen je danas kako ulazi u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Svilaj, na granici sa Hrvatskom, saznaje Slobodna Bosna.

Nije za sada poznato zbog čega Mađarska šalje veće količine oklopnih vozila, mada je u javnosti poznata informacija, da će Mađarska uskoro preuzeti komandu nad EUFOR-ovim jedinicama od Austrije.

Kako je ranije bečki Der Standard objavio, novi general-major će biti Mađar Laszlo Sticz. 

Prema navodima Der Standarda, Mađarska je dobila ugovor za komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se, između ostalog, obavezala da će obezbijediti četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od januara 2024. godine.

Međutim, zbog orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj, to često dovodi do neizvjesnosti na terenu, jer ljudi strahuju od političkog utjecaja iz Budimpešte, piše Der Standard te dodaje da su nedavno američki predstavnici pokušali da nagovore Italiju da umjesto Mađarske osigura svog komandanta EUFOR-a.

Der Standard u analizi situaciji u Bosni i Hercegovini navodi da bi dolaskom Mađarske na čelo EUFOR-a moglo doći i do neizvijesnosti zbog “orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj”, te podrške mađarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku, kao i podrške ministra vanjskih poslova Mađarske Pétera Szijjárta Draganu Čoviću, kako bi se Izborni zakon Bosne i Hercegovine izmijenio na "kršćanskim osnovama".

Ostaje da se vidi da li su oklopni transporteri, sovjetske proizvodnje, koji su u posjedu Mađarske, podrška Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku i njihovim iredentističkim i separatističkim tendencijama u Bosni i Hercegovini. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...