MILATOVIĆ U RAZGOVORU SA ZELENSKIM: "Crna Gora otvoreno i snažno osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije protiv Ukrajine"

Milatović je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je donijela Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine.

  • Regija

  • 22. Avg. 2023  

  • 0

predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u Atini se sastao i sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. On je ponovio da Crna Gora otvoreno i snažno osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije protiv Ukrajine.

„Ukrajina će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja, i kao i do sada pružaćemo sveukupnu političku podršku u bilateralnim i multilateralnim okvirima, uključujući i euroatlantsko opredjeljenje građana Ukrajine. Pozdravljam prošlogodišnju odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini. Crna Gora kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja spremna je da pomogne Ukrajini na tom putu“, poručio je predsjednik Milatović. 

On je najavio da bi trebalo da se Crna Gora pridruži zajedničkoj Deklaraciji zemalja članica G7, kao i inicijativi predsjednika Zelenskog „Formula za mir“, o čemu će odluku donijeti Vlada.

Dodao je da je na NATO Samitu u Viljnusu donijet niz važnih odluka kojima je određena dodatna praktična i politička podrška Ukrajini kroz Sveobuhvatni paket pomoći.

Milatović je kazao da je Crna Gora upravo iz tog razloga u julu ove godine donijela odluku o preusmjeravanju finansijskih sredstava u iznosu od pola miliona američkih dolara za Ukrajinu. Od početka rata, Crna Gora je izdvojila oko 10 miliona eura za vojnu i drugu pomoć toj zemlji, što je oko 10 odsto godišnjih nacionalnih izdvajanja za odbranu,  saopšteno je iz kabineta Milatovića.

Milatović je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je donijela Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine.

Zelenski se, kako su kazali iz kabineta Milatovića, zahvalio predsjedniku Milatoviću na dosadašnjoj podršci Crne Gore, i pozvao ga da posjeti Kijev gdje bi bio potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji između dvije zemlje, prenosi Pobjeda. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...