UKRAJINCI SILOVITO NAPREDUJU: Ruski agresori pretpjeli težak poraz, uništena je 72. motorizirana streljačka brigada, dramatično kod Bahmuta…

Ruska vojska je priznala da se taktička situacija južno od Bahmuta za njih pogoršava i izrazila je zabrinutost da bi ukrajinske snage mogle ugroziti rusku grupu u Bahmutu.

  • Evropa

  • 16. Sep. 2023  

  • 0

Ukrajinska vojska oslobodila je Andrijevku i nastavila ofenzivne operacije kod Bahmuta i na zapadu regije Zaporižja, dok se južno od Bahmuta taktička situacija za ruske trupe pogoršala, piše u najnovijem izvještaju Institut za proučavanje rata pozivajući se na rusku vojsku.

Ukrajinski Glavni stožer i drugi ukrajinski dužnosnici izvijestili su da su ukrajinske snage oslobodile Andrijevku 14. septembra i postigle djelomičan uspjeh kod Kliščijevke. Dana 15. septembra, 3. zasebna desantno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine izvijestila je da je njezino osoblje oslobodilo Andrijevku i "potpuno uništilo" rusku 72. odvojenu motoriziranu streljačku brigadu (3. armijski korpus) nakon okruženja. Glavni stožer Ukrajine izvijestio je da ukrajinske trupe nastavljaju ofenzivu na zapadu regije Zaporižja i nanose značajne gubitke ruskom osoblju i tehnici u blizini Verbovoja.

Prema ISV-u, jedinice 72. brigade prethodno su pretrpjele značajne gubitke tokom lokaliziranih ukrajinskih protunapada u području Bahmuta u maju 2023. i vjerovatno su potpuno degradirane. Treća desantno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine saopćila je da oslobađanje Andriivke otvara mogućnosti za proboj na južnom krilu Bahmuta te da se borbe nastavljaju u tom smjeru.

Ruska vojska je priznala da se taktička situacija južno od Bahmuta za njih pogoršava i izrazila je zabrinutost da bi ukrajinske snage mogle ugroziti rusku grupu u Bahmutu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...