SASTANAK BOŠNJAKA I ALBANACA IZ PREŠEVSKE DOLINE SA ALBINOM KURTIJEM: Ugljanin zahtijeva uključivanje Bošnjaka u pregovore u Briselu

“Potpuno ih razumijem", kaže Albin Kurti

  • Regija

  • 20. Sep. 2023  

  • 4

Politički predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka i Albanaca Preševske doline danas su, tokom susreta u Prištini, zatražili od premijera Kosova Albina Kurtija da aktivno budu uključeni u proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Kurti je nakon ovog susreta rekao da ih je informisao o bilateralnim i trilateralnim susretima u Briselu u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kao i da su oni njega obavijestili o diskriminaciji Bošnjaka i Albanaca u Sandžaku i Preševskoj dolini.

“Potpuno ih razumijem, da u okviru procesa normalizacije između Kosova i Srbije, koji bi trebalo da se završi uzajamnim de fakto priznavanjem Kosova i Srbije, i Bošnjaci i Albanci koji žive u Srbiji trebaju da daju svoj doprinos. Zahvaljujem im što žele da dobronamjerno daju svoj doprinos, prate dešavanja u okviru briselskog dijaloga i što su aktivno angažovani u svojim zajednicama da na taj način ni Albanci ni Bošnjaci ne budu izostavljeni iz ovog procesa”, rekao je Kurti.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je rekao da je kosovskom premijeru, kao ključnom sagovorniku u dijalogu između Kosova i Srbije, predočio da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da su zatražili da se založi da i oni budu uključeni u briselski proces.

Ugljanin je ocijenio da “ne postoje osnove da se srpska manjina stavi u superpoziciju, i da nema mira bez reciprociteta i simetrije prava”.

Nismo zadovoljni odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i prema Albancima Preševske doline. Dok god pratimo ovaj razgovor, osjećamo se vrlo diskriminisano. Divimo se sa koliko argumenata i zakonitosti gospodin Kurti brani interese Republike Kosovo, uvažavajući interese svih naroda. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga, nas Bošnjake i Albance izbacili iz igre. Nema trajnog i stabilnog mira ako se dva manjinska naroda osjećaju diskriminisano u državi u kojoj žive. Tražimo da naši narodi, Albanci Preševske doline i Bošnjaci Sandžaka, budu na isti način uvažavani kao što Evropska unija uvažava Srbe sa sjevera Kosova”, poručio je Ugljanin. 

Albanski zastupnik u sbijanskom parlamentu i predsjednik Partije za demokratsko djelovanje (PDD) iz Preševske doline Šaip Kamberi je istakao da su životno zainteresovani da se postigne normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i zbog toga su danas razgovarali sa premijerom Kosova.

“Dogmatska shvatanja u vezi cijele situacije oko Kosova pokušava da nametne predsjednik Srbije. Kao političari koji realno posmatramo situaciju, ne možemo da se složimo i zato smo tu da njemu (Kurtiju, op. a.) ponovimo svoje stavove, da nema mira na Zapadnom Balkanu dok se pokušavaju formirati neke nebeske manjine ili manjine koje zaslužuju više prava u odnosu na druge manjine. Teorije o nebeskim narodima na Balkanu su donijele samo krvoprlića, vrijeme je da se sa tim prestane i uspostave jedinstveni standardi tretiranja nacionalnih manjina na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Kamberi najavivši da će nastaviti političku borbu, ne samo susretima sa međunarodnim predstavnicima nego i u parlamentu, kao zastupnici svog naroda.

Susretu u kabinetu kosovskog premijera prisustvovao je i predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Srbiji Nevzat Lutfiu, narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević i predsjednik opštine Tutin Salih Hot.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...