NAJMANJE 11.500 UBIJENIH U GAZI; OGLASIO SE MAHMUD ABAS: "Ovaj rat je sramota svih koji pružaju pokriće i podršku Izraelu"

Na snimku se vidi da se zgrada parlamenta srušila uz ogromnu eksploziju i da su se gusti oblaci prašine podigli u zrak.

  • Svijet

  • 15. Nov. 2023  

  • 0

Izraelska vojska srušila je zgradu parlamenta, odnosno Zakonodavnog vijeća u blokiranom Pojasu Gaze, prenosi Anadolu.

Izraelski mediji podijelili su snimke trenutka kada je u zgradi parlamenta na sjeveru Pojasa Gaze došlo do snažne eksplozije.

Na snimku se vidi da se zgrada parlamenta srušila uz ogromnu eksploziju i da su se gusti oblaci prašine podigli u zrak.

Izraelska vojska se nije oglasila povodom rušenja zgrade.

Ranije je saopćeno da su izraelske snage zauzele zgradu parlamenta na sjeveru Pojasa Gaze.

Pozivajući na uspostavljanje humanitarnog primirja u Gazi, Martin Griffiths, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, u srijedu je izjavio da se "pokolj" u opkoljenoj palestinskoj enklavi mora okončati.

"Dok pokolj u Gazi svakoga dana dostiže nove nivoe užasa, svijet nastavlja u šoku gledati kako su bolnice pod vatrom, prijevremeno rođene bebe umiru, a cijelo stanovništvo je lišeno osnovnih sredstava za život", naveo je Griffiths u saopćenju.

Ovo se ne smije nastaviti, poručio je Griffiths, dodajući da zaraćene strane "moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo, pristati na humanitarni prekid vatre i zaustaviti borbe".

U okviru plana koji je predložio za rješavanje trenutnog izraelsko-palestinskog sukoba, pozvao je sve strane da omoguće UN-u, drugim humanitarnim organizacijama, kao i javnom i privatnom sektoru pristup gorivu u dovoljnim količinama za isporuku kako bi se pružile osnovne usluge u Gazi.

Naglasio je da je provedba humanitarnog primirja prijeko potrebna kako bi se omogućilo ponovno pokretanje osnovnih usluga.

"Takav prekid vatre je također od ključnog značaja za olakšavanje isporuke pomoći, oslobađanje talaca i pružanje pomoći civilima", rekao je Griffiths.

Izraelski napadi na Pojas Gaze traju već 40 dana, a najmanje 11.500 osoba ubijeno je, uključujući 4.710 djece i 3.160 žena.

Ubijeno je 200 zdravstvenih radnika, 51 novinar i 22 radnika civilne zaštite. U napadima izraelske vojske u proteklih 40 dana ranjeno je 29.800 ljudi, a više od 70 posto čine žene i djeca.

Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da su napadi na Gazu sramota za sve koji Izraelu pružaju vojno i političko pokriće i podršku.

Abbas je održao govor na 35. godišnjici proglašenja Palestinske deklaracije o nezavisnosti, objavila je službena palestinska agencija WAFA.

Napominjući da je izraelski rat na Gazi dio lanca napada koji je u toku, Abbas je naveo da je ovaj rat sramota svih koji pružaju vojno i političko pokriće i podršku Izraelu.

"Beživotna tijela djece rastrgana izraelskim projektilima tokom napada, krv naših muškaraca i žena čije su živote i snove uzurpirale rakete agresivne vojske i onih koji stoje iza njih ili šute suočeni sa ovim ratnim zločinima počinjenim nad našim narodom u Gazi, Zapadnoj obali i Al-Quds pratit će ih kao prokletstvo", poručio je Abbas, te dodao:

"Gaza je sastavni dio palestinske države i naše nacionalne odgovornosti koje se ne možemo odreći. Postojanje Gaze je postojanje Zapadne obale, uključujući Al-Quds".

Abbas je istakao da je trenutni prioritet zaustaviti brutalni napad na palestinski narod i spriječiti dalje krvoproliće.

Svake godine 15. novembra, Palestina obilježava proglašenje "Deklaracije nezavisnosti", koja je uključivala uspostavljanje nezavisne palestinske države sa Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom, od strane palestinskog lidera Yasira Arafata na sastanku Palestinskog nacionalnog vijeća u Alžiru 15. novembra 1988.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...