EKONOMSKA PROPAST MANJEG BH. ENTITETA SVE IZVJESNIJA: Ministrica finansija Zora Vidović najavila nova zaduživanja

"Javni dug iznosio je 5,228 milijardi KM ili 33,8 posto BDP-a", rekla je Vidović.

  • Ekonomija

  • 13. Dec. 2023  

  • 0

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini RS da je plan da se u 2024. godini RS dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141.700.000 KM, a na inostranom 810.000.000 KM.

Vidović je rekla da se u skladu sa Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2024. godinu odobrava dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM, te da bi poslanici trebali da prihvate ovu odluku s ciljem da se obezbijede sredstva za finansiranje budžeta u narednoj godini.

Ona je rekla da je Vlada preduzela i preduzimat će i u narednoj godini brojne mjere s ciljem unapređenja životnog standarda građana i kreiranja povoljnog poslovnog okruženja.

„Da bi potrebna finansijska sredstva blagovremeno bila osigurana, neophodno je da Narodna skupština donese ovu odluku o dugoročnom zaduženju“, rekla je Vidović.

Ona je podsjetila da je zaključno sa 31. oktobrom ukupni dug RS iznosio 6,176 milijardi KM ili 40 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Javni dug iznosio je 5,228 milijardi KM ili 33,8 posto BDP-a", rekla je Vidović.

Obrazloženo je da će sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga entiteta, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS, u cjelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze.

Sredstva će biti upotrijebljena i za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...