NEVJEROVATNO: Vučić naručio anketu, ovo je posljednje „istraživanje“ rejtinga političkih stranaka pred izbornu šutnju…

Očekivana izlaznost iznosi 56.4%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 54.6% do 58.2% u odnosu na broj upisnih birača.

  • Regija

  • 15. Dec. 2023  15. Dec. 2023

  • 1

Agencija Ipsos Strategic marketing objavila je procjene rezultata parlamentarnih izbora.

Istraživanje opredjeljenja birača je provedeno na uzorku veličine 3.712 ispitanika, u periodu od 12. do 14. decembra 2023. godine. Uzorak je reprezentativan za punoljetnu populaciju Srbije bez Kosova. U anketu nisu uključeni građani s pravom glasa koji žive na Kosovu, kao ni oni koji žive u inostranstvu. Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 75% uzorka, a online ankete 25%.

Procjena izlaznosti napravljena je na cijelom uzorku, dok je procjena izbornih rezultata lista na parlamentarnim izborima rađena na poduzorku opredjeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procjenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 3%.

Naručilac istraživanja je lista Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane.

Izlaznost: Očekivana izlaznost iznosi 56.4%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 54.6% do 58.2% u odnosu na broj upisnih birača.

Parlamentarni izbori: Prema ovoj anketi, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane će osvojiti najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44.6% birača. Sljedeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23.6%, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8.7%. Na osnovu ankete cenzus prelaze lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, zatim lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović, kao i lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga. Postoji vjerovatnoća da lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga ostane ispod cenzusa, budući da se donja granica intervala povjerenja nalazi ispod granične vrijednosti od 3%.

Tabela 1: Procjene izbornih rezultata za sve liste sa statističkim intervalima povjerenja (95% sigurnosti)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...