MINI ROVER MALO VEĆI OD TENISKE LOPTICE: Japanci poslali prvu fotku s površine Mjeseca

Japanska agencija je nakon slijetanja landera javila da solarni paneli ne generiraju energiju, da imaju problema s napajanjem te da koriste pričuvnu bateriju. 

  • HiTec

  • 25. Jan. 2024  

  • 0

LETJELICA SLIM izvela je nevjerojatno precizno slijetanje na Mjesec uprkos tome što je u zadnjim trenucima imala problema s motorom, saopćila je danas Japanska svemirska agencija (JAXA) i objavila prvu fotografiju s površine Mjeseca. Fotografiju je snimio maleni robot Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2), mini rover ne mnogo veći od teniske loptice (slika dolje) koji je lander ispustio pri slijetanju.

alt 

Na fotografiji vidimo žuti lander, pozicioniran pod blagim kutom na sivoj stjenovitoj površini, piše AFP. Letjelica Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) je u petak koristeći se preciznom tehnologijom sletjela na područje koje se proteže samo na 100 metara. Usporedbe radi, zona slijetanja američke letjelice Peregrine protezala se na nekoliko kilometara.

"SLIM je postigao uspješno meko slijetanje"

"SLIM je postigao uspješno meko slijetanje. Potvrđeno je da je tačka slijetanja udaljena 55 metara od ciljanog središta", objavila je danas JAXA. Japanska agencija je nakon slijetanja landera javila da solarni paneli ne generiraju energiju, da imaju problema s napajanjem te da koriste pričuvnu bateriju. 

Tri sata nakon slijetanja, JAXA je odlučila isključiti SLIM, mada mu je preostalo još 12 posto energije, kako bi se mogao ponovno "probuditi" u slučaju da se promijeni ugao pod kojim Sunce osijava panele.  

"Možda se prilikom promjene pozicije Sunca sistem ponovno pokrene ako Sunčeva svjetlost napuni solarne ćelije. To bi moglo biti za nekih sedmicu dana jer su fotonaponski paneli letjelice okrenuti prema zapadu", objašnjava JAXA. 

alt

BBC: SLIM je sletio na "nos"

BBC navodi kako ova prva fotografija s Mjeseca koju je snimio mini rover pokazuje da se SLIM prilikom slijetanja zarotirao za 90 stepeni i da je zapravo "sletio na nos", što bi moglo objasniti probleme sa solarnim panelima koji onda nisu bili na pravi način pozicionirani prema Suncu.  

"Problemi s glavnim motorom su utjecali na položaj letjelice pri slijetanju", objavila je JAXA, ali nije za sada navela u kojoj mjeri je promijenjen položaj letjelice. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...