ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Ništa od imenovanja generalnog direktora KCUS-a, zašto ministar Rimac odbija potpisati suglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića…

Na potezu je Vlada Federacije, koja je i imenovala Upravni odbor, a čiji prijedlog je na čekanju.

  • Društvo

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 0

Zapelo je, čini se, imenovanje novog generalnog direktora KCUS-a. Upravni odbor je 28. decembra prošle godine za novog generalnog direktora imenovao Ismeta Gavrankapetanovića. Resorni ministar Nediljko Rimac još nije potpisao saglasnost. Rok od 30 dana istekao. Ono što dodatno usporava proces su i žalbe kandidata koji su se prijavili na konkurs. Neslužbeno, u Vladi FBiH je trebao biti održan sastanak o imenovanju Gavrankapetanovića, ali se ministar Rimac nije pojavio.

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je za raspisani konkurs prihvatio prijave 4 kandidata. Prijava jednog kandidata je odbijena u samom početku jer nije dostavio sve potrebne dokumente. Taj kandidat je uputio žalbu resornom ministarstvu, dok se drugi kandidat žalio prije nego što su konkursna komisija i Upravni odbor uopšte završili postupak.

„Apsolutno neprimjenjivo u smislu provedbe javnog oglasa. Ministar tu nije nadležan“, navodi za FTV Dragan Stevanović, član Upravnog odbora KCUS-a.

Alen Pilav je još vršilac dužnosti generalnog direktora jer se imenovanje novog odlaže. Tome u korist govori i to da je, prema Stevandićevim riječima, traženo mišljenje ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS-a koliko je validan studij, na Univerzitetu u Sarajavu, odnosno diploma Ismeta Gavrankapetanovića.

Koji su razlozi i zašto se proces imenovanja odugovlači i rasteže? Prema Stevanovićevim riječima, urađeno je sve u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Međutim, razlozi, čini se, nisu ni pravne ni političke - već politikantske prirode, dodaje: „Ako imate političke razloge da za nekoga ne date saglasnost, vi ćete jasno i glasno to kazati, navesti, napisati, raščistiti unutar koalicijskih odnosa u Vladi. A politikantski - onda ovako izmišljaju ove razloge kojih nema Jer ne mogu reći da su lobistički interesi pojedinih i neformalnih grupa u pitanju, a nisu politički interesi odgovarajućih učesnika u vlasti“.

„Proces imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a na površinu je izbacio prljavštinu za koju smo znali da postoji. Nekoliko interesnih grupa čini sve da čovjek koji je od UO KCUS predložen za direktora ne bude imenovan. Interesne grupe koje dobro sarađuju godinama bez obzira na to ko je na vlasti. Kolo vode uposlenici Ministarstva zdravstva FBiH koji godinama koordiniraju upravo pomenute interesne grupe. Ministar Rimac je dio priče, ne zna ili ne želi da se tim problemom bavi“, izjavio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a.

Ilija Cvitanović je ranije odgovorio Elmedinu Konakoviću.

„Poštovani kolega Konaković, nećemo dozvoliti da u bilo kojem obliku uvlačite ministra Rimca u bilo kakve interesne sfere koje su vezane za KCUS u cjelini. Ministar Rimac radi isključivo po zakonu i tako će raditi i u ovom slučaju davanja saglasnosti za imenovanje direktora KCUS-a“, poručio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Na potezu je Vlada Federacije, koja je i imenovala Upravni odbor, a čiji prijedlog je na čekanju. Također, trenutnom Upravnom odboru za mjesec ističe privremeni mandat, a do tada treba raspisati javni poziv za stalne članove Upravnog odbora. Međutim, ovo nije jedini problem KCUS-a. Više od 50 radnika ove ustanove dobilo je sudske sporove i bolnica im mora isplatiti gotovo pet miliona KM, zbog plata obaračunavanih po nižim koeficijentima i nezakonitih otkaza, o čemu je ranije izvijestila "Slobodna Bosna".

Više pročitajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...