SLUŽBENICA I PREDSJEDNICA SASLUŠAVANE: Istražuje se uzimanje novca "na ruke" od građana u Sudu u Bugojnu

Po nalogu ovog tužilaštva sve aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušavanje svjedoka provodi Federalna uprava policije (FUP).

  • Hronika

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

U Kantonalnom tužilaštvu Srednjebosanskog kantona od maja 2021. godine provodi se istraga protiv Žakline Mešić, službenice Općinskog suda u Bugojnu koja je radila kao viši referent za vođenje prekršajnih sankcija, a osumnjičena je da je od osoba koje su prekršajno sankcionisane i uplaćivale sudske takse uzimala "na ruke" taj novac i prisvajala ga, piše Faktor.

Po nalogu ovog tužilaštva sve aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušavanje svjedoka provodi Federalna uprava policije (FUP).

- U Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona provodi se istraga protiv Ž. M., zbog osnova sumnje u počinjenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da se još uvijek poduzimaju istražne radnje, upućujemo vas da se za dodatne informacije obratite Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona – kazao je za Faktor glasnogovornik FUP-a Emil Sućeska.

Ernesa Beganović, službenica za odnose sa javnošću Tužilaštva SBK, potvrdila je za Faktor da se provodi istraga protiv Ž. M. službenice Općinskog suda u Bugojnu.

- Radi se o veoma složenom predmetu u kojem je prikupljena obimna materijalna dokumentacija, saslušano je više od 250 svjedoka, još uvijek se poduzimaju istražne radnje, te nakon što istraga bude okončana, javnost će blagovremeno biti obaviještena o tužilačkoj odluci – kazala nam je Beganović, ali nam nije odgovorila na pitanje da li je tačno da je 1. februara ove godine navodno u svojstvu osumnjičene saslušana i predsjednica Općinskog suda u Bugojnu Randžana Hadžibegović-Haračić, koja je i podnijela krivičnu prijavu protiv Ž. M.

Stoga smo odgovore potražili i od Hadžibegović-Haračić.

- Dana 18.03.2021. godine predsjednica Suda je donijela rješenje o preventivnoj suspenziji Žakline Mešić, a dana 19.03.2021. godine je protiv ove namještenice podnijela krivičnu prijavu na osnovu koje je Kantonalno tužilaštvo Travnik pokrenulo istragu – navela je u pismenom odgovoru za Faktor koji potpisuje predsjednica Općinskog suda u Bugojnu.

Na upite "u kojem vremenskom period se sumnja da je Ž. M. uzimala novac od građana i koliko građana je prema saznanjima predsjednice Suda na taj način oštetila, te da da li je predsjednica Općinskog suda u Bugojnu 1. februara ove godine saslušana kao svjedok ili osumnjičena u sklopu istrage protiv Ž. M. koju vodi Tužilaštvo SBK", dobili smo sljedeći odgovor:

- Općinski sud u Bugojnu, niti njegova predsjednica, nisu nadležni da daju informacije o istrazi koja se i sada vodi pred Kantonalnim tužilaštvom Travnik, te je potrebno da odgovore na sva pitanja o ovoj istrazi tražite od od te institucije.

S obzirom da se ime predsjednice Općinskog suda u Bugojnu spominjalo i na sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH (održana u maju 2021.) da je navodno "zaposlila kao portira supruga svoje kućne pomoćnice, u pisarnicu sestru najbolje prijateljice, a u sudski grunt svog prijatelja, te da je njena kćerka obavljala pripravnički staž u sudu gdje je predsjednica, ali da joj je ipak dodijeljen treći mandat na mjesto predsjednice bugojanskog suda", zatražili smo i njen komentar.

- Sve procedure zapošljavanja u vrijeme trajanja mandata sadašnje predsjednice Suda obavljene su transparentno i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Stoga, navode o nekakvoj kućnoj pomoćnici, sestri najbolje prijateljice, prijatelju iz grunte, te kćerki-pripravnici, kojim čak ni imena nisu navedena, a koje je na Parlamentarnoj skupštini iznio tada optuženi, a sada pravosnažno osuđeni učinilac krivičnog djela davanja lažnog iskaza, sa ciljem utjecaja na sudijsku odluku u predmetu koji se protiv njega pred ovim Sudom vodio, odbacujemo kao zlonamjerne i potpuno netačne – odgovorila je Hadžibegović-Haračić.

Također, predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu pitali smo i da li Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ima formiran predmet protiv nje zbog navodnog disciplinskog prekršaja?

- Za informacije o navodnim discplinskim postupcima protiv predsjednice Suda nadležan je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a kojima se trebate obratiti za dostavu traženih odgovora – poručila je ona.

Obratili smo se i Uredu disciplinskog tužioca s pitanjem "da li je formiran predmet protiv predsjednice Općinskog suda u Bugojnu Randžane Hadžibegović-Haračić, te da li je predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu prijavio neko od građana?"

- Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ima u radu pritužbe na povredu dužnosti pomenutog nosioca pravosudne funkcije, koje nisu okončane i disciplinski postupak nije pokrenut. Više detalja Ured ne može pružiti, imajući u vidu ograničenja propisana članom 71. Zakona o VSTV-u BiH – poručeno nam je iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...